Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 14:58 |

Dodik i Džaferović primili turskog ministra poljoprivrede i šumarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Na sastanku koji su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održali danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem istaknuto je da su bilateralni odnosi dviju zemalja veoma uspješni i prijateljski u svim oblastima saradnje i bez otvorenih pitanja.

Konstatirano je da ima prostora za unaprjeđenje bilateralnih odnosa i mogućnost ulaganja u ekonomskoj i poljoprivrednoj oblasti, kao i unapređenje trgovinske razmjene, a dobri odnosi BiH i Turske se jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou.

U tom kontekstu spomenuta je nedavna zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj i susret na najvišem nivou, kada su potpisani Ugоvоr о slоbоdnој trgоvini izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Тurskе i Меmоrаndum о rаzumiјеvаnju izmеđu Bоsnе i Hеrcegоvinе i Rеpublikе Тurskе о sаrаdnji u оblаsti trаnspоrtnе infrаstrukturе.

Također, istaknuto je da je Turska veoma značajan vanjskotrgovinski partner za BiH i da treba održati kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa. Predloženo je intenziviranje ekonomske saradnje dviju zemalja kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Izražena je zahvalnost Republici Turskoj i predsjedniku Erdoganu na posvećenosti u bilateralnim odnosima s BiH, kao i na veoma uspješnoj posjeti Predsjedništva BiH Turskoj. Članovi Predsjedništva BiH su pozvali predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo