Kultura     | 17.05.2019. 15:09 |

Posjeta predstavnika Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana NUB-u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH Ismet Ovčina susreo se danas u Sarajevu sa profesorom Akramom Baghirovim, zajedno sa prvim sekretarom Samirom Maliklijem, predstavnikom diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Sarajevu, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Baghirov, koji radi u Institutu rukopisa "Muhammada Fizulija i Nizami Ganjavija" u sklopu Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana, učestvuje u realizaciji velikog nacionalnog projekta prikupljanja rukopisa azerbejdžanskih autora Fizulija i Ganjavija u cijelom svijetu, te njihovoj identifikaciji i prezentaciji. Pored identifikacije rukopisa ovih autora, radi se i na identifikaciji svih ostalih azerbejdžanskih rukopisa u svijetu.

Tim povodom profesor Baghirov će u narednom periodu istraživati građu Rukopisne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a rezultati istraživanja biće objedinjeni u katalog koji će biti publikovan.

Ovom prilikom Baghirov je poklonio kataloge rukopisa Instituta rukopisa "Muhammada Fizulija i Nizami Ganjavija", koji posjeduje fond od 40 hiljada naslova od kojih je 14 hiljada rukopisa na perzijskom, arapskom i turskom jeziku.

Gosti su obišli i Odjeljenje Specijalnih zbirki na kojem su imali priliku vidjeti neke od rukopisa koji će biti obuhvaćeni istraživanjem. 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH potpisala je sporazum o saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Azerbejdžan s kojom ima vrlo plodotvornu bibliotečku saradnju, uključujući i učešće na Međunarodnom sajmu knjiga u Bakuu (Azerbejdžan).

NUBBiH je dobila poziv za učešće na tom sajmu knjiga u septembru ove godine, gdje će imati priliku predstaviti svoja izdanja i time promovisati kulturno naslijeđe BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo