Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 11:12 |

Izmještanje autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska u narednih mjesec dana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Najkasnije u narednih mjesec dana planirano je izmještanje autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska, najavio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta na sastanku sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem.

Ajnadžić je na osnovu potpisane peticije građana, uposlenika i roditelja učenika Druge gimnazije prošle godine pokrenuo inicijativu za izmještanje terminala koji je sada smješten na ulazu u dvorište spomenute školske ustanove. U inicijativi su navedeni konkretni razlozi za takav korak, među kojima je povećanje sigurnosti učenika Druge gimnazije.

- Kao opcije za novo autobusko stajalište koje treba biti izmješteno iz Ulice Sutjeska ponudio sam dvije lokacije. Jedna je na kraju Ulice Koševo, a druga u Ulici Kotromanića. Na adresu Općine Centar stigla je peticija koju je potpisalo 470 građana Mjesne zajednice "Džidžikovac-Koševo I" zajedno sa predstavnicima Druge gimnazije i roditeljima učenika ove škole. Ovu apelaciju smo proslijedili na adresu Ministarstva saobraćaja KS koje je nadležno da donese takvu vrstu odluke. I dalje zastupam stav da je autobuski terminal ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije najlošije moguće rješenje - objasnio je Ajnadžić.

Kako postojeći linijski sistem gradskog prijevoza, po riječima ministra Štete, ne prati razvoj grada, potrebno je da nadležno kantonalno Ministarstvo saobraćaja donese niz odluka koje će poboljšati gradski prijevoz, ne samo na području općine Centar, već i u cijelom Kantonu Sarajevo.  

- Naredne sedmice imamo sastanak Komisije za izradu mreže linija na području KS za javni linijski prijevoz putnika kako bismo razmotrili najbolja moguća rješenja na poboljšanju gradskog saobraćaja. Među ovim pitanjima ćemo razmatrati i status autobuskog terminala kod Druge gimnazije, koje prema mom mišljenju treba izmjestiti. Zajedno sa stručnim osobama ćemo razmotriti ponuđene dvije opcije za novo stajalište i odabrati najbolje rješenje za naše sugrađane. Uzimajući u obzir da na ovo stajalište dolazi najviše stanovnika Vogošće i Ilijaša, sa čijim načelnicima sam obavio razgovor na ovu temu, potrebno je naći rješenje da novo stajalište bude u blizini ostalih vidova javnog prijevoza poput tramvaja ili trolejbusa. Ovo pitanje planiramo riješiti u narednih mjesec dana - kazao je Šteta, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'