Regija     | 15.05.2019. 16:48 |

Regionalna vježba forenzičkog odgovora u slučaju hemijske nesreće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - U Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH održana je regionalna komandno-štabna vježba u kojoj su provjeravane komunikacije i postupci traženja i pružanja pomoći u slučaju hemijskog akcidenta sa prekograničnim posljedicama sa primjenom forenzičkog postupka.

Uz Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja, u vježbi su učestvovali predstavnici ministarstava sigurnosti i vanjskih poslova BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Tokom vježbe, kroz zamišljeni scenario, provjerene su procedure i operativnost institucija nadležnih za djelovanje u ovakvim situacijama, kao i testiranje brze i efikasne komunikacije, kao i razmjene informacija, te provođenje standardnih operativnih procedura za operativno djelovanje na dojavu o krijumčarenju hemijskom materijom.

Ova vježba je dio projekta EU P57 „Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi CBRN incidenata"u koju su uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana