Bosna i Hercegovina     | 15.05.2019. 15:29 |

U poplavljenim općinama u RS nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. maja (FENA) - U općina pogođenih poplavama u RS-u, nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti, kao ni pojave zaraznih bolesti neuobičajene etiologije – saopćeno je iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja će, kako navode, prema aktuelnoj situaciji izlaziti na teren i provoditi preventivne i protivepidemijske mjere (epidemiološko izviđanje te mjere dezinfekcije poplavljenih domaćinstava), kako bi se što prije sanirale posljedice poplave.

Po prikupljenim podacima koje su dostavile inspekcijske službe, problemi i obustave u vodosnabdijevanju zabilježeni su na području Kotor Varoši, kao i općina Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

I entitetskog Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite su također istakli da prate stanje u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u lokalnim zajednicama u kojima je na snazi ili je bilo proglašeno vanredno stanje ili su u riziku od poplava.

Pružanje usluga za pacijente i korisnike se odvija redovno. 

Kada je riječ o dijaliznim centrima, svi centri rade redovno i pacijentima se pruža redovan dijalizni tretman. Za dijalizne pacijente koji, zbog neprohodnosti pojedinih putnih pravaca nisu bili u mogućnosti da se vrate kućama sa dijaliznog tretmana, preduzete su mjere za njihov transport i zbrinjavanje ili su primljeni u bolničke ustanove.

Domovi zdravlja Novi Grad/Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica trenutno nisu u mogućnosti da vrše redovan sanitetski prevoz do ustanova višeg referalnog nivoa zbog neprohodnosti puteva, a djelomično se koriste alternativni pravci. U slučaju neophodnosti prevoza pacijenata preduzeće se sve potrebne mjere, a ukoliko se ukaže potreba na raspolaganju je i vazdušni medicinski transport.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo