Svijet     | 15.05.2019. 15:09 |

Grčki anarhisti bacili boju na rezidenciju američkog ambasadora u Atini

FENA Internet

ATINA, 15. maja (FENA) - Članovi anarhističke grupe Rouvikonas (Rubicon) bacili su boju  na ulazu u rezidenciju američkog ambasadora u Atini Geoffreya Pyatta, rano u srijedu.

Članovi grupe navodno su se odvezli do rezidenciju na sedam do osam motocikala u četiri sata ujutro. Bacili su crnu i crvenu boju, ispalili dimne bombe i pobjegli odmah nakon incidenta, prenosi grčka novinska agencija AMNA.

U srijedu ujutro, Rouvikonas je preuzeo odgovornost za napad optužujući američku ambasadu za vršenje pritiska na grčke vlasti da zabrani dopust Dimitrisu Koufodinasu, teroristi koji je osuđen na doživotnu kaznu i koji u zatvoru štrajkuje glađu.

Američka rezidencija je posebno osigurana, policijski timovi na motociklima stigli su odmah na licu mjesta. Slični napadi na rezidenciju američkog ambasadora dogodili su se već tri puta u prošlosti.

Policija je privela devet osumnjičenika.

U priopćenju, grčko ministarstvo vanjskih poslova "snažno je osudilo vandalizam" opisujući ga kao "neprihvatljivo i neodgovorno djelovanje koje, međutim, neće ugroziti prijateljstvo i sve veću suradnju između naših dviju zemalja".

U priopćenju se dodaje kako "nadležne grčke vlasti već poduzimaju sve potrebne korake kako bi počinitelje priveli pravdu."

Američki ambasador Pyatta osudio je napad na svoj dom u Atini.

On je na svom Twitteru nalogu taj napad okarakterisao kao "dječji vandalizam" i da će raditi s grčkim vlastima na kažnjavaju počinitelja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo