Bosna i Hercegovina     | 15.05.2019. 13:21 |

Magazinović i Emrić: Trgovska gora nije mjesto za nuklearni otpad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Trgovska gora nije mjesto za nuklearni otpad - ističu zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ujedno članovi Zelenog kluba, Saša Magazinović i Jasmin Emrić. 

Magazinović i Emrić su se sastali u Ljubljani s predsjednikom Odbora za zdravstvo Parlamenta Republike Slovenije Francom Trčekom te ga informirali o aktivnostima Zelenog kluba u vezi s protivljenjem uspostavi i izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore u Republici Hrvatskoj, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Zastupnici Magazinović i Emrić posebno su naglasili, s obzirom na geografski položaj planirane lokacije, da će ona imati najveći negativni uticaj na stanovnistvo i prirodne resurse na teritoriji Bosne i Hercegovine, u čemu su se na isti način izjasnili stručna i akademska zajednica, lokalne zajednice i nevladine organizacije s obje strane granice.

Trček je upoznat s činjenicama da su sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini izrazile protivljenje planu i namjeri Republike Hrvatske da skladišti opasni otpad na granici s Bosnom i Hercegovinom, zatim da su jednoglasno usvojeni zvanični dokumenti koji odražavaju istovjetan stav parlamenata na svim nivoima o ovom problemu, kao i da zaključci Predsjedništva BiH traže od nadležnih institucija Republike Hrvatske da se predložena lokacija Trgovska gora izuzme kao lokacija za skladštenje i odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

S obzirom na to da Hrvatska i Slovenija imaju ugovoren odnos za skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, predsjednik Odbora za zdravstvo parlamenta Republike Slovenije iskazao je razumijevanje u vezi s prezentiranim problemom te se složio s mišljenjem stručne javnosti da treba poštovati ustaljenu praksu da se ovakva vrsta opasnog otpada skladišti i odlaže na mjestu nastanka.

U svijetlu daljnje suradnje i razumijevanja, dogovoreno je da će Odbor za zdravstvo i Odbor za infrastrukturu, energetiku i zaštitu okoliša državnog parlamenta Republike Slovenije biti detaljno upoznati od Zelenog kluba s usvojenim zaključcima međunarodne konferencije održane nedavno u Sarajevu o ovoj temi, kao i s ostalom relevantnom dokumentacijom kako bi se nastavila službena komunikacija i praćenje ovog problema.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hurtić: 'Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada dobijemo 'Bosanski Černobil''

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'