Svijet     | 15.05.2019. 08:32 |

Britanski parlament u junu ponovo glasa o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 15. maja (FENA) - Britanska premijerka Theresa May će u junu pokušati ponovno osigurati podršku Parlamenta za sporazum o Brexitu kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti Evropsku uniju ovog ljeta, saopćeno je iz ureda May.

Downing Street navodi  kako May namjerava zatražiti od zastupnika da glasaju o sporazumu u sedmici koja počinje 3.juna.

Parlament je tri puta odbacio sporazum o uslovima odlaska Britanije iz bloka koji su May i EU postigli krajem prošle godine.

Ured Maya navodi u saopćenju kako bi, ako parlamentarci donesu odluku, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti EU "prije ljetne parlamentarne stanke", koja počinje krajem jula.

Ministri se nadaju da će proces rasprave - i potencijalne izmjene - prijedloga zakona pomoći zakonodavcima u postizanju oblika Brexita koji većina može podržati.

Dvije strane se ne slažu oko toga koliko bliski ekonomski odnos treba imati s EU nakon Brexita. I May i lider Laburista Jeremy Corbyn pod snažnim su pritiskom članova svojih stranaka da ne čine ustupke svojim rivalima.

May i Corbyn sastali su se u utorak, a Downing Street je kazao kako je sastanak bio "koristan i konstruktivan" i bit će nastavljen u srijedu, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo