Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 13:46 |

Osnaživanje i saradnja parlamenata u BiH u procesu EU integracija (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 14.  maja (FENA) - Twinning projekat Evropske unije „Osnaživanje i daljnja podrška parlamentima u BiH u zadacima EU integracija“ predstavljen je danas Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Drago nam je da se ovaj projekat nastavlja u 2019. godini, te očekujem da se baziramo na uspostavu određenih jedinica to jest instituta u okviru oba doma Federalnog parlamenta što će pomoći u usklađivanju zakonodavstva Federacije sa zakonodavstvom Evropske unije - rekao je za Fenu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.

Ističe da je važna novost u projektu ta što će se saradnja parlamenata proširiti i na kantonalne skupštine, koje će se uključiti u proces evropskih integracija.

Šef tima za tehničku pomoć Narodne skupštine Mađarske Zoltán Horváth izjavio je Feni da navedeni projekat ima cilj da ojača sve parlamente u BiH - Parlamentarnu skupštinu BiH, Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštinu Brčko Distrikta.

- Također, cilj projekta je saradnja među samim parlamentima u Bosni i Hercegovini, dok je novitet da smo prvi put u ovom projektu uključili kantonalne skupštine, koje će biti aktivno uključene u implementaciju zadataka za integraciju u Evropsku uniju - kazao je Horváth.

Konkretni zadaci projekta, pojasnio je, ogledat će se u realizaciji četiri komponente. Prva komponenta za zadatak ima jačanje aktivnosti svakog pojedinačnog parlamenta u vezi integracije u Evropsku uniju.

U toj prvoj komponenti prvi zadatak odnosit će se na jačanje samih odjeljenja u svakom od parlamenata za poslove u vezi evropskih integracija, a drugi zadatak je usvajanje akcionih planova koje imaju parlamenti u ovoj oblasti.

Treći zadatak je jačanje aktivnosti u zajednici, što podrazumijeva da postoji veće razumijevanje parlamenta u smislu koji su to zadaci koji se trebaju uraditi u integraciji u Evropsku uniju.

U okviru projekta, potvrdio je, radit će se da se više infromiraju i osvijeste članovi i osoblje parlamenta u njihovim komunikacijskim vještinama, to jest da prenesu javnosti sve aktivnosti koje se provode u cilju pristupanja EU.

- Druga komponenta bavit će se jačanju saradnje između četiri parlamenta u BiH, kao i kantonalnih skupština. Naredni zadatak ove komponente jeste pravno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, te aktivno uključivanje kantonalnih skupština u proces evropskih integracija - dodao je Horváth.

Navedeni projekat podržat će i tehničke kapacitete parlamenata za efikasan proces usklađivanja zakonodavstva u BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/2953

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UFNnHlzmlIIIXzu0GkhBWg1pID9kPJTe?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Dokumenti kojima se poziva na rat su falsifikat

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu