Svijet     | 13.05.2019. 19:54 |

Pompeo iznenada u Briselu zbog Irana

FENA Internet

BRISEL, 13. maja (FENA) - Američki državni tajnik Mike Pompeo iznenada je u ponedjeljak stigao u Brisel kako bi se sastao s kolegama iz triju evropskih zemalja, potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom koje žele da se sporazum održi nakon što su se Sjedinjene Američke Države iz njega povukle, prenose agencije.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska su, uz Kinu, Rusiju i SAD, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine. Američki predsjednik Donald Trump je obznanio prošle godine da se povlači iz toga sporazuma, a Iran je nedavno najavio da se djelomično povlači.

Evropska unija dijeli neke američke brige s Iranom, između ostaloga, i zbog umiješanosti u sirijski sukob, ali i dalje podržava nuklearni sporazum, ističući da je u to njezinom sigurnosnom interesu.

Trump pokušava izolirati Iran ograničavajući izvoz njegove nafte nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, a u posljednje vrijeme jača vojnu nazočnost u Zaljevu kako bi pojačao pritisak na Teheran.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da je američkom državnom tajniku rekao kako ne želi "da dođe do oružanog sukoba između SAD-a i Irana".

Britanski šef diplomacije Jeremy Hunt izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba i eskalacije.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian prije sastanka s Pompeom zatražio je od Evropljana da ostanu jedinstveni u potpori nuklearnom sporazumu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom