Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 13:26 |

Karanović: Cilj je predstaviti potencijale sektora te smanjiti nezaposlenost

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 13.maja (FENA) - Agencija za unaprijeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i projekt MarketMakers, organizirali su radionicu o izvozno orijentiranim poslovnim uslugama (BPO) čiji je cilj predstaviti potencijale sektora te smanjiti nezaposlenost i zadržati mlade u BiH.

Direktor projekta MarketMakers Željko Karanović je naglasio da je Projekt Vlade Švicarske koji se u Bosni i Hercegovini implementira od 2012. godine.

- Projekt je osmišljen u cilju podrške rješavanju pitanja održivog i funkcionalnog zapošljavanja mladih u četiri privredne grane privatnog sektora: IT, poljoprivreda, turizam i izvozno orjentirane poslovne usluge - istakao je Karanović.

Kako je naglasio, BPO sektor je jedan od najbržih rastućih u BiH uz brojne mogućnosti dodatnih ulaganja i zapošljavanja.

- MarketMakers projekt je dio napora Švicarske da pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka socijalno inkluzivnoj tržišnoj ekonomiji, te decentraliziranom, demokratskom političkom sistemu s dugoročnom perspektivom ka Europskim integracijama. Ovu radionicu smo organizirali s FIP-om da bismo zadržali postojeće i doveli nove investitore u BiH - ističe Karanović.

MarketMakers, po riječima Karanovića, podržao je rast privatnog sektora i kreiranje novih radnih mjesta za mlade kroz brojne aktivnosti uključujući podršku osnivanju i djelovanju BIT Alijanse, izradu studije za razvoj IT sektora u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i studije izvodljivosti uvođenja letova niskotarifnih avioprevoznika u Zračnu luku-aerodrom Mostar.

Direktor Asocijacije ABSL Erol Mujanović naglasio je da projekt u fokusu ima i snažnije zalaganje za izmjene zakonodavstva i politike, posebno u oblastima IT-a i izvozno orjentiranim poslovnim uslugama, poboljšanje uvjeta za samozapošljavanje mladih, te pitanjima rodne i socijalne jednakosti.

- Radi se o izvozno orijentiranim uslugama, a ne o proizvodnji. To je danas deset do 15 zanimanja koje se tiču finansija, zapošljavanja, usluga dizajna, informatike ali i drugih zanimanja. 30.000 do 40.000 neupražnjenih radnih mjesta u zemljama u Istočnoj Evropi koje ne mogu naći više dovoljno radnog kadra. BiH ima priliku da uzme dio tog „kolača“, odnosno radnih mjesta - potcrtao je Mujanović.

Istakao je da se radi o radnim mjestima plaćenim iznad prosjeka zemlje, a jedan od glavnih uvjeta je poznavanje stranog jezika.

- Oko 15 do 20 posto mladih su sposobni za zapošljavanje odmah i spremni za rad a ostalih 80 posto su žrtve obrazovnog sistema čiji nivo vještina nije dovoljan onome što poslodavci traže - kazao je Mujuanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uspješno okončan projekat MarketMakers

FIPA BiH - Povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021.

U FIPA-i razgovarano o unapređenju španskih investicija u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom