Ekonomija     | 13.05.2019. 12:54 |

Vanjskotrgovinska razmjena BiH - Blagi pad izvoza u prvom kvartalu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Bosna i Hercegovina  je u prvom kvartalu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 2,85 milijardi KM, što predstavlja smanjenje za 0,47 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), uvoz je u prvom kvartalu iznosio oko  4,7 milijardi KM i veći je za 4,47 posto.

Generalni sekretar  VTKBiH  Nihad Bajramović, na konferenciji za novinare u Sarajevu, je kazao da je pokrivenost uvoza izvozom  bila 60,7 posto, što je manje za 4,73 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 2,54 posto i njegova vrijednost je 7,55 milijardi KM. Vanjskotrgovinski deficit je također povećan i iznosi 1,85 milijardi KM.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u prvom kvartalu ove godine, kako je kazao, pokazuju blagi pad izvoza, uzrokovan prije svega smanjenjem ekonomske aktivnosti prerađivačke industrije, a time i smanjenje izvoza uz, nažalost, povećanje uvoza, uzrokovano povećanjem domaće potražnje.

-Za ekonomski razvoj BiH kojim bi bila otklonjena ova stagnacija, odnosno zaostajenje u odnosu na evropske zemlje, neophodno je povećati investicije koje su opet uslovljene provedbom reformi, vladavinom prava i dobrim upravljanjem u skladu sa standardima EU – kazao je Bajramović.

Govoreći o uzrocima pada bh. izvoza u prvom kvartalu, Belma Hasić iz Sektora za makroekonomskog sistem u VTKBiH, među ostalim,  je navela da je došlo do usporavanja rasta u EU, te da je BiH itekako vezane za velike partnere u EU. Također do pada i stagnacije je došlo zbog globalnih trgovinskih kretanja. Kada je riječ o uvozu, zabilježen je pad uvoza iz Njemačke od oko 1,5 posto, dok su ostali značajniji trgovinski partneri uglavnom nastavili sa rastom uvoza proizvoda u BiH.

Za prva tri mjeseca ove godine ukupan izvoz iz BiH prema Hrvatskoj iznosio je gotovo 373 miliona KM, dok je vrijednost uvezene robe u tom periodu iznosila 761 milion KM. Na tržište Srbije u prvom kvartalu izvezli smo robe u vrijednosti od oko 315 miliona  KM, što je za 7,35 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Obim trgovinske razmjene sa Turskom iznosio je 260 miliona KM. Izvoz u Tursku je u prvom kvartalu iznosio  71,15 miliona KM i manji je u odnosu na prethodnu godinu za 21,38 posto, dok je uvoz iz Turske povećan  za 18,58 posto i iznosio je oko 189 miliona KM.

Prema podacima VTKBiH, došlo je do smanjenja izvoza u  SAD i Kinu, dok je izvoz u Rusiju blago povećan (dva posto) u odnosu na prošlu godinu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vanjskotrgovinski robni deficit BiH u prva dva mjeseca 1,76 milijardi KM

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, a uvoz viši za 3,2 posto

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo