Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 11:04 |

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH zasjeda u srijedu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedat će u srijedu, 15. maja, zvanično je najavljeno iz PSBiH, a bit će to njihova četvrta sjednica u sadašnjem sazivu nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

Međutim, iako je Kolegij zasjedao i ranije sjednice Doma nije bilo, osim konstituirajuće koja je održana još 6. decembra i zakazivanja hitne sjednice o migrantskoj krizi u BiH koja nije ni počela jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu joj prisustvovali poslanici iz bh. entiteta Republika Srpska.

Radna tijela odnosno parlamentarne komisije također još uvijek nisu formirane, prošireni Kolegij Predstavničkog doma 16. januara odlučio je odgoditi zakazanu sjednicu Doma za 17. januara, na kojoj je su trebali biti izabrani članovi komisija.

Tada je rečeno da određeni broj klubova iz oba entiteta nije dostavio imena svojih predstavnika za radna tijela te nisu bili ispunjeni uvjeti da se mogu formirati stalna radna tijela.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Ipak Kolegij bi na sjednici u srijedu trebao odrediti nadležne komisije za razmatranje za nekoliko izvještaja o radu za prošlu godinu, među kojima su izvještaji Ureda za razmatranje žalbi BiH, Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije i Centralne banke BiH.

Trebala bi biti određena i nadležna komisija za razmatranje Izvještaja o aktivnostima Ureda za reviziju institucija te Informacije o stanju javne zaduženosti.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojeg je ranije pripremilo Vijeće ministara BiH, a namjera je pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, kojeg je također pripremilo Vijeće ministara BiH, trebao bi također biti razmatran na sjednici Kolegija Doma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo