Kultura     | 13.05.2019. 10:32 |

Klimatske promjene uzrokuju masovna izumiranja žaba

FENA Mladenka Krilic

LONDON, 13. svibnja (FENA) -Bolest uzrokovana ranavirusom uzrokuje masovna umiranja žaba u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenose mediji.

Pregledajući žive žabe, i koristeći podatke iz Met Officea i Froglifeovog Projekta smrtnosti žaba, istraživači su otkrili da uzorak rastućih temperatura u posljednjim desetljećima zapravo odgovara povijesnim trendovima masovnih smrtnosti povezanih s bolešću.

Naime, u razdobljima kada temperatura dosegne 16 stupnjeva Celzija, povećava se rizik od izbijanja ranavirusne bolesti kod običnih žaba. To znači da ako se temperature budu nastavljale povećavati zbog klimatskih promjena, takve masovne smrtnosti mogu biti još češće.

Ono što zabrinjava je da se u Velikoj Britaniji predviđa da će prosječne mjesečne temperature doseći 16 stupnjeva Celzija u više područja i na duže razdoblje, što bi moglo značiti da se bolest može nastaviti širiti u sljedećih 50 godina, piše Tech Times.

Stručnjaci glede sprječavanju širenja bolesti stoga preporučuju da ribnjaci trebaju biti što dublji te da se trebaju dodati potrebne biljke kako bi žabe imale područja u kojima se mogu ohladiti i brzina rasta virusa time smanjiti.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hrvatska: Prosvjed zaposlenih u znanosti i obrazovanju

Hrvatska: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Obilježavanje Dana znanosti u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta