Kultura     | 15.05.2019. 14:47 |

Samostalna izložba radova Thomasa Steyaerta u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Izložba radova Thomasa Steyaerta, poznat bosanskohercegovačkoj publici kao performans umjetnik i koreograf, bit će otvorena sutra, 16. maja u Umjetničkoj galeriji BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Steyaert će se sarajevskoj publici predstaviti i kao slikar. Slike rađene u kombinovanoj tehnici rezultat su razigranog promišljanja o odnosima moći i političkim i ekonomskim sistemima. Iskrivljeni i stripovski likovi u Steyaertovim slikama često predstavljaju opsceno ponašanje egocentričnih kapitalističkih figura s minimalnim empatijskim razumijevanjem. Apstraktni radovi su se razvili iz čiste fascinacije teksturom, bojom i različitim grafičkim tehnikama. Izloženi radovi nastali su kroz samouko istraživanje uljane i akrilne boje i spreja na izolacijskim pločama.

Thomas Steyaert je umjetnik koji se bavi pokretom i vizualnim umjetnostima. Radio je na nekoliko projekata s Ultima Vez/Wimom Vandekeybusom i Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Flamansko kraljevsko pozorište) pod umjetničkim vodstvom Jana Goossensa. U Bosni i Hercegovini često sarađuje sa Selmom Spahić, Nerminom Hamzagićem, Harisom Pašovićem i Lajlom Kaikčijom.

Zajedno s Raulom Maia, jednim od svojih bliskih saradnika, razvija projekat koji istražuje umjetničku praksu i višestruki izlazni potencijal sistema ne-predstavljačke fizičke komunikacije među izvođačima. U istom kontekstu istražuje vlastiti individualni pristup i stvara nekoliko radova u Evropi i van nje. Nedavno je osnovao kolektiv umjetnika iz Sarajeva ‘Moving Island’ koji se fokusira na društveno angažovane umjetničke projekte. Thomas također podučava, slika i bavi se muzikom, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana