Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 09:14 |

IGK: Dodikov napad na OSBiH je napad na državu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske dio je kontinuiteta rušenja te narušavanje mira i stabilnosti.

Ocijenio je to danas Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji je u saopćenju napomenuo da se radi o kontinuitetu antidržavne politike u cilju realizacije velikosrpskog nacionalističkog cilja na račun podjele države BiH.

Mišljenja su da je bh. entitet Republika Srpska sve dalje od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, historijskom i pravnom istinom o agresiji i genocidu počinjenom u BiH.

- Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH, već i za Evropu i svijet. Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS-a, iz ratne 1992. godine, establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid - navode u saopćenju IGK-a.

Ističu da izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi je zapravo "slavljenje agresivno genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan".

Istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i intelektualci, okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a zatražili su hitno reagiranje svjetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcioniranje Dodika, ali i reakciju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH, Oružane snage BiH, je napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Evropske unije, zaključeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'