Magazin     | 10.05.2019. 07:58 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) -

- 1497. Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime - Amerika.

- 1857. Izbio Indijski ustanak protiv britanske vlasti koji je nakon godinu dana ratovanja ugušen u krvi, a Indija je od tada bila pod direktnom vlašću britanske krune.

- 1876. Rođen Ivan Cankar, slovenski pisac, dramaturg i pjesnik. Djelovao je u razdoblju moderne i, po mišljenu mnogih, najbolji je slovenski pisac svih vremena. Svoja djela objavljivao je, između ostalih, i u književnom časopisu "Zora" iz Mostara.

- 1958. Rođen Vladimir Divljan, srpski rock glazbenik i tekstopisac. Bio je član sastava Merlin i Zvuk Ulice, te predvodnik Idola. Godine 1985. započinje solo karijeru, uporedo se baveći filmskom glazbom.

- 1979. Umrla je Ita Rina, najpoznatija jugoslovenska filmska glumica izmedju dva svjetska rata, koja je slavu stekla filmom "Erotikon". Ušla je u svjetsku enciklopediju filma.

- 1994. Nelson Mandela izabran za predsjednika Južne Afrike i postao prvi crnac predsjednik te zemlje.

- 2002. Umro Yves Robert, francuski glumac i redatelj, koji je najveći domet ostvario filmovima "Visoki plavi čovjek s jednom crnom cipelom" i "Rat dugmadima".

- 2005. U Berlinu, u Njemačkoj, otvoren Memorijalni centar u spomen na šest milijuna stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

- 2010. Umro Frank Frazetta, jedan od strip-velikana našeg doba. Njegove ilustracije knjiga o Conanu postavile su nove standarde u crtežima stripa, osobito u fantasy žanru.  

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo