Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 13:44 |

Praštalo: BiH ponovo u fazi zastoja procesa evropskih integracija

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo čestitao je bh. građanima Dan Evrope uz napomenu 'da smo nakon četiri godine određenog napretka koji smo ostvarili od 2014. do 2018. godine, nažalost, ponovo u fazi zastoja procesa evropskih integracija'.

- Samo neformiranje vlasti, što na državnom što federalnom nivou, dovodi do toga da i ono što smo dobro uradili prije četiri godine sad stavljamo pod upitnik. I naravno da je kandidatski status upitan za Bosnu i Hercegovinu - naglasio je za Fenu Praštalo.    

Mišljenja je da je danas, na Dan Evrope, 'malo kome u EU do nekog slavlja i obilježavanja jer se Evropa nalazi pred, možda, dosad najvažnijim izborima za Evropski parlament'.

- Evropska unija nikad nije bila u težoj situaciji, od osnivanja do danas. Nekoliko bitnih problema opterećuje EU, spoljnih i unutarnjih. Evropa trenutno nije u najpovoljnijem okruženju, nije možda mnogima ni prvi izbor. Kod nas, iz iskustva koje imamo, EU je trenutno treća, četvrta ili možda i peta ljubav za građane Bosne i Hercegovine jer neke druge velike sile sve više investiraju u BiH i bore se za svoje pozicije - naglašava Praštalo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Plakalo: Poruke predsjednice EK jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni početka pregovora sa EU

Plakalo: Predstojeći izvještaj EK o BiH će biti pozitivniji od prethodnih iako BiH nije napravila veliki pomak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'