Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 13:37 |

Dodik i Džaferović na sastanku lidera ponovili značaj evropskog puta BiH

FENA Saopćenje

 

TIRANA/SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo - Brijuni procesa u Tirani, Republika Albanija. Zemlja domaćin ovogodišnjeg susreta lidera je Republika Albanija, a na sastanku su učestvovali i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, te čelnici inicijative Hrvatska i Slovenija.

Posebni gosti ovogodišnjeg susreta su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i pregovore o proširenju Federica Mogherini i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Glavne teme ovogodišnjeg susreta lidera je kontinuirana uloga Brdo – Brijuni procesa u jačanju regionalne saradnje na najvećem političkom nivou, te potvrda evropske perspektive zemalja jugoistočne Evrope. Proces proširenja Evropske unije ostaje strateški uvjet za jačanje mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, kao i potreba za daljnjom provedbom reformi u ključnim oblastima.

Dodik je obraćanju na plenarnom sastanku lidera ponovio opredjeljenje za nastavak evropskog puta, za koji u Bosni i Herecgovini postoji konsenzus svih relevatnih političkih lidera.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u liderima Brdo - Brijuni procesa ponovio značaj regionalne saradnje, te naglasio značaj evropskog puta zemlje i nastavka reformskih procesa i ispunjenja neophodnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta