Regija     | 08.05.2019. 15:51 |

Interes njemačkih ulagača za Sloveniju nešto smanjen, ali još uvijek visok

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 8. svibnja (FENA) - Prema atraktivnosti za njemačke investitore Slovenija se nalazi na petom mjestu među 15 država u regiji istočne i srednje Europe, pokazala je nova anketa među ulagačima iz Njemačke koju je u srijedu javno prezentirala mješovita njemačko-slovenska gospodarska komora.

 Osamdeset posto ulagača iz države koja je po opsegu najveće gospodarstvo u EU navodi da bi se ponovo odlučili investirati u Sloveniji.

 Njemačka i Slovenija lani su imali trgovinsku razmjenu u visini 11,9 milijardi eura, što je petina ukupne razmjene Slovenije s inozemstvom, premda je po investicijama u Sloveniji Njemačka iza Austrije.

 Prema istraživanju slovensko-njemačke gospodarske komore, broj potencijalnih investitora iz Njemačke u Sloveniju smanjio se u zadnjih godinu dana za 16 postotnih bodova, ali je još uvijek visok, no ispred Slovenije su Češka, Poljska, Slovačka i Estonija.

 "Slovenija je u odnosu na druge zemlje na ljestvici za investitore najprivlačnijih destinacija uspjela održati poziciju, ali ne smije zaspati na lovorikama", kazala je predsjednica mješovite komore u Ljubljani Gertrude Rantzen. "Druge su države već napredovale i pitanje je vremena kad će prestići Sloveniju", dodala je.

 Najviše negativnih bodova njemački investitori daju visokim porezima i doprinosima u odnosu na druge države, poreznom sustavu uopće i visokim troškovima rada i nefleksibilnosti radnih propisa, dok pozitivno ocjenjuju stupanj izobrazbe i radnih sposobnosti kadrova.

 Slovenija je u regiji istočne i srednje Europe lani imala najvišu stopu rasta, a stanje njene ekonomije 68 posto njemačkih investitora ocjenjuje dobrim, kao i mogućnosti rasta u ovoj godini unatoč hlađenju gpospodarstva, pri čemu smatraju da bi se neki sektori, poput onih vezanih za njemačku automobilsku industriju, mogli naći u zastoju.

 Europska komisija u utorak je u svojim najnovijim prognozama rasta u Europskoj uniji navela da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 3,1 posto, što je u skladu s prijašnjim prognozama, dok bi u sljedećoj mogao pasti na 2,8 posto. Kao glavno ograničenje rasta procijenjena je potencijalno niža vanjska potražnja, što će utjecati na slovenski izvoz, što bi trebalo kompenzirati boljom domaćom potrošnjom nakon porasta plaća u zadnjih nekoliko mjeseci.

 Iako relativno mala ekonomija, slovensko gospodarstvo zadnjih godina ostvaruje više stope rasta u odnosu na većinu zemalja EU-a i euro zone. Prema ocjenama Komisije, rast BDP-a u EU u cjelini će biti veći za 1,4 posto, a u europodručju za 1,2 posto, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta