Svijet     | 08.05.2019. 13:53 |

Netanyahu: Nećemo dopustiti Iranu da dobije nuklearno oružje

FENA Internet

JERUSALEM, 8. maja (FENA) (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je ponovio inzistiranje svoje vlade da Iran ne smije dobiti nuklearno oružje.

"Jutros ... čuo sam da Iran namjerava nastaviti s nuklearnim programom", izjavio je Netanyahu u srijedu u Jerusalem Postu.

Dodao je: "Nećemo dopustiti Iranu da dobije nuklearno oružje."

Netanyahuove izjave dolaze nekoliko sati nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio kako će Teheran nastaviti s aktivnostima obogaćivanja urana, dajući rok od 60 dana potpisnicama nukelarnog sporazuma da ispune svoje obaveze.

Netanyahu je u više navrata naglasio kako je njegova vlada odbacila značajan sporazum između Irana i skupine zemalja P5 + 1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka).

Sporazumom su pozvani na stroga ograničenja iranskog programa razvoja nuklearne energije u zamjenu za ukidanje dugogodišnjih sankcija SAD-a prema Teheranu.

U svom obraćanju The Jerusalem Postu, Netanyahu je također pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma prije ponovnog nametanja ekonomskih sankcija iranskom energetskom i bankarskom sektoru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!