Ekonomija     | 08.05.2019. 14:12 |

Podrška Addiko banke SME sektoru -Rast više od sto posto broja izdatih garancija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Članica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Selma Omić je tokom panel diskusije "Razvoj trade finance usluga na području zapadnog Balkana", održanoj u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD u Sarajevu, izjavila da je fokus Addiko banke SME sektor koji je pokretač lokalne ekonomije.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Omić je navela da kao posljedica rasta vanjske trgovine  i rast aktivnosti finansiranja trgovine na zapadnom Balkanu , pri čemu je tokom prošle godine u BiH zabilježen rast od oko 10,8 posto.  
 
Dodala je da se još najčešće koriste tradicionalni instrumenti finansiranja trgovine, kao što su garancije i akreditivi, pri čemu i akreditivi u manjem obimu, te da ostali proizvodi za finansiranje trgovine imaju značajan potencijal za razvoj na našem tržištu.

- Podrškom ovom sektoru indirektno pomažemo i lokalnim zajednicama u njihovom ekonomskom razvoju -  istakla je Omić i dodala da je tokom protekle četiri godine, Addiko banka u BiH ostvarila impresivan rast za više od sto posto broja izdatih garancija u ovom segmentu.

Strateško opredjeljenje Addiko banke u poslovanju sa pravnim licima je postati banka prvog izbora u sektoru malih i srednjih preduzeća, te su i aktivnosti banke usmjerene u tom pravcu, saopćeno je iz Addiko banke. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Addiko Bank Sarajevo pridružila se projektu USAID Turizam

Addiko Bank Sarajevo slavi 6. rođendan i poklanja prvu ratu kredita

Saradnja Addiko Bank Sarajevo i ZEOS Eko – sistema u upravljanju elektronskim otpadom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo