FENA biznis     | 08.05.2019. 12:21 |

Sparkasse Bank na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Sarajevu

FENA Saopćenje

                                                                                  

Sparkasse Bank na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Sarajevu

Sektor malih i srednjih preduzeća u BiH ima šansu daljeg rasta koja se mora iskoristiti

 Sarajevo, 08. maj 2019. - Tokom prvog dana EBRD godišnje konferencije učesnici su adresirali temu perspektiva malih i srednjih preduzeća za rast i konkurentnost ovog sektora na Zapadnom Balkanu. Amir Softić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH, učestvovao je u radu panela „Pružanje podrške malim i srednjim preduzećima za ekonomski rast Zapadnog Balkana“, kojim je predsjedavao Claudio Viezzoli, generalni direktor EBRD Odjela za finansiranje i razvoj MSP.

Tokom panela, razgovaralo se o izazovima konkurentnosti te trenutnim inicijativama u regiji koje nadopunjuju napore vlade da se podrži rast malih i srednjih preduzeća. Bilo je govora i o mogućnostima finansiranja dostupnim u zemljama Zapadnog Balkana, u okviru Sredstava za razvoj privrede i inovacija Svjetske banke (EDIF), koji finansira EU, za poboljšanje pristupa finansijama za MSE u regiji.

„Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Vodeći se tim, Sparkasse Bank dd BiH je još 2011. godine potpisala prvi ugovor sa EBRD o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. Do sada smo u okviru tri kreditne linije, plasirali ukupno 18 miliona eura u ovaj sektor, kroz 50 projekata, a što je rezultiralo sa gotovo 160  novih radnih mjesta.“ izjavio je Amir Softić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH.

Softić se posebno osvrnuo na konkretna iskustva komercijalnih banaka u ovoj vrsti finansiranja preduzeća te uspješno realiziranim projektima Sparkasse Bank. Napomenuo je da ovaj sektor i dalje treba pomoć ne samo bankarskog sektora, nego i regulatornog, koji mora prepoznati važnost malih i srednjih preduzeća u privredi Zapadnog Balkana, naročito Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj će za fokus imati način povezivanja regionalnih privreda radi jačeg rasta i uticaja na regiju Zapadnog Balkana, ali i šire.

Ovaj skup će također biti platforma za diskusiju na visokom nivou o temama u rasponu od jačanja malih i srednjih preduzeća, do efekta migracije na tržištima rada te načinima povezivanja lokalnih i regionalnih privreda na globalnom nivou.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sparkasse banka postala ekskluzivni izdavaoc Diners kartica za BiH

Sparkasse Bank BiH obilježila desetogodišnjicu regionalnog centra Banja Luka

Sparkasse obilježila desetogodišnjicu poslovanja regionalnog centra Banja Luka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'