Ekonomija     | 07.05.2019. 19:12 |

Delegacija EBRD posjetila najveću tvornicu za kaljenje stakla u regiji RAMA-GLAS

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Brojna delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetila je danas bh. kompaniju RAMA-GLAS s ciljem obilaska postrojenja čiju je nabavku pomogla ova banka povoljnim investicionim sredstvima.

Generalni menadžer RAMA-GLAS-a Jasmin Avdić kazao je Feni da su članovima delegacije EBRD-a predstavili i dva nova projekta, a to je obnova dotrajalih mašina i uvođenje novih tehnologija, u vrijednosti četiri miliona eura, te projekt pretvaranja krova fabrike u solarnu elektranu, u vrijednosti 500.000 eura.

Avdić je istakao da su predstavnici EBRD-a izrazili veliku zainteresiranost za mašine u čijoj su kupovinu učestvovali, a posebno za dva nova projekta te bh. kompanije.  

- Na početku, naš cilj je bio da postanemo konkurentni na tržištu, a  danas više od 50 posto proizvoda izvozimo u dug spisak zemalja, među kojima su Norveška, Švedska, Švicarska, Danska, Holandija, Njemačka, Austrija, Velika Britanija, SAD,  te afrički kotinent - kazao je.

Avdić je pojasnio da je, prelaskom na novu lokaciju, RAMA-GLAS ponosni vlasnik najveće tvornice za kaljenje i proizvodne linije za izolirano staklo u regiji, zahvaljujući, između ostalog, podršci EBRD-a.

- Primjenom tehnologije 'super spacer' proizvodna linija IZO stakla RAMA-GLAS se ističe među konkurentima - naglasio je Avdić.

Da se  trud i rad isplati, kako je rekao, pokazuje to da je zajedno sa 156 uposlenih povećao promet u posljednje tri godine za 10 posto, a da je prošle godine promet iznosio više od sedam miliona eura.

Od utemeljenja 1996. god, RAMA-GLAS je izrastao u vodeću kompaniju u polju arhitekturalnog stakla. Nakon 23 godine, kapaciteti prerađenog stakla dnevno iznose 10 tona.

- Put do tog uspjeha bio je izazovan, ali zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, izvrsnoj kvaliteti, izuzetno dobroj organizaciji i upravljanju te vrijednim zaposlenicima, uspjeli smo - poručio je.

Također je kazao da, osim RAMA-GLAS-a, postoje dvije sestrinske kompanije HANO i HANO-TRANS koje osiguravaju sinergiju i kompletan krug usluga krajnjem kupcu.

- Nalazimo se na površini od 20.000 kvadratnih metara, poslujemo prema najnovijim standardima i procedurama, uz proizvode koji su certificirani u evropskim institutima, kao što je IFT Rosenheim - kazao je.

Avdić je istakao da je kompanija završila recertifikaciju u skladu s najnovijim standardom ISO 9001: 2015 te da ispunjava zahtjeve za CE znakom, čime je stekla uslove za izvoz u zemlje Europske unije. 

Proizvodi RAMA GLAS-a su energetski učinkoviti, sigurni, ekološki prihvatljivi, testirani i izrađeni prema najnovijim evropskim standardima i normama.

- Naši dugoročni ciljevi su visokokvalitetni proizvodi, zadovoljni kupci, kontinuirani napredak, poboljšanje procesa i rast udjela naše tvrtke na domaćem i inozemnom tržištu - zaključio je Avdić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo