Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 16:04 |

Forto: Razvojno Vijeće KS neće djelovati kao politička organizacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Kantonu Sarajevo održalo je danas prvi radni sastanak na kojem su doneseni neophodni akti, te je raspravljano o projektima koje Kanton Sarajevo realizira u saradnji s lokalnim zajednicama.

Ovo vijeće nedavno je imenovala Vlada KS, a ima savjetodavnu ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Kantonu Sarajevo.

Uz premijera Kantona Sarajevo, kao predsjednika, u sastavu Vijeća su i čelnici Grada Sarajeva i devet općina KS, te predsjednici Udruženja poslodavaca i Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

Kako je istakao premijer Edin Forto, u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH, Vijeće je bilo dužno donijeti akte o svom formiranju.

- Sretan sam da imamo zakonski osnov za djelovanje kao i dogovore o projektima, što je i princip rada Vlade KS. Ova vlada ‘djeluje projektno’ i za kratki period rada, u komunikaciji s načelnicima pojedinih općina, već je pokrenula važne projekte koje zajedno finansiramo. Neke smo zatekli i u fazi su realizacije. Ono što želim istaći je da će podršku Vlade dobiti projekti koji su spremni i oni će biti prioritet - naveo je premijer Forto.

Dodao je da će ovo biti platforma za razmjenu informacija i ideja “a nikako politička organizacija”.

- Razvojno vijeće je stalno tijelo i mora djelovati, bez obzira ko su načelnici a ko premijer, kako bi ovaj kanton imao razvojnu politiku i znao upravljati razvojem, odnosno kako bismo svi zajedno usmjeravali sredstva tamo gdje je to najpotrebnije, a to je razvoj - naglasio je premijer Forto.

Načelnici sarajevskih općina izrazili su zadovoljstvo formiranjem ovog vijeća, ističući kako je veoma bitna koordinacija različitih nivoa vlasti u svrhu efikasnije realizacije razvojnih projekata uključujući i one koji prevazilaze interese lokalnih zajednica, a čija je svrha razvoj Kantona i Federacije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNDP-a koji su podržali osnivanje i rad Vijeća – saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Potpisan Kolektivni ugovor - Bolji uslovi rada za radnike komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'