Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 13:11 |

Skupština ZDK nije usvojila izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. maja (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona u nastavku 7. sjednice nije prihvatila, uprkos pozitivnom poslovanju, Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2018. godinu.

Zavod je, naime, prošle godine ostvario ukupne prihode od 184.526.990 KM, što je za 9,7 posto više nego 2017. godinu te je poslovao pozitivno s 6.952.882 KM.

Protiv Izvještaja je bilo je sedam, za njegovo prihvatanje bila su samo dva zastupnika, dok ih je 23 bilo suzdržanih.

-Ja ne bih da puno komentarišem glasanje, jer to je nova skupštinska većina. Mislim da se tu ne treba previše komentarisati - kazala je direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić.

Višak prihoda, napomenula je, usmjeren je na sanaciju deficita iz proteklih godina.

-Kompletan deficit iz ranijih godina je podmiren. Ostalo je i 221.000 KM neraspoređenog prihoda, koji je ostao za 2019. godinu - kazala je Subašić.

Ističe da prvi put za 21 godinu kako postoji ZZO ZDK-a, ta ustanova nema budžetski deficit pa će kompletan prihod tokom 2019. godinu biti usmjeren u finansiranje prava zdravstvenih ustanova te drugih prava zdravstvenih osiguranika.

-Prihod od četiri miliona KM legao je na račun ZZO ZDK zadnja četiri dana u decembru pa ni tehnički nije bilo moguće uraditi rebalans i uputiti ga na usvajanje Skupštini ZDK. Kao što znate, mi na kraju prošle godine nismo imali usvojen ni budžet, jer nije bilo skupštinske većine - navela je Subašić.

Skupština je sa 32 glasa, prihvatila Informaciju o stanju bezbjednosti na području ZDK, za koju je resorni ministar Dario Pekić ustvrdio kako je zadovoljavajuća.

-Iz svih segmenata bezbjednosti, saobraćaja i ostalog, zaključili smo da je bezbjedonosna situacija u ZDK vrlodobra, to jeste odlična. Gledat ćemo da u narednom periodu napravimo što bolju atmosferu da se na veći nivo digne prevencija zaštite ljudi, zbog stvari koje se dešavaju oko nas. Vidjeli ste da su se zastupnici o tome izjasnili - kazao je ministar Pekić.

Pri tome je mislio na inicijativu o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a, a koju je predložila Komisija za nadzor rada policije kantonalne skupštine, na čijem je čelu nezavisni zastupnik Omer Škaljo.

-Komisija je predložila tu inicijativu, a Vlada i skupštinski zastupnici treba da odluče šta dalje. U slučaju da se odluči da se ide u formiranje, mi ćemo poduzeti mjere da uradimo to što nam naloži Skupština i Vlada - kazao je ministar Pekić.  

Potvrđen je Nacrt plana rada Vlade ZDK za 2019. godinu, uz zaključak da ga je potrebno uskladiti s Planom rada Skupštine ZDK, koja će ga i usvajati.

Prihvaćena je inicijativa zastupnika Samira Karahasanovića (Stranka za BiH) za izmjene Poslovnika o radu Skupštine ZDK, kojim se predviđa da nezavisni zastupnici imaju pravo oformiti Klub nezavisnih zastupnika.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'