Kultura     | 06.05.2019. 13:31 |

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH u subotu u Mostaru (VIDEO)

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. svibnja (FENA) - Mostar će i ove godine biti domaćin Državne smotre izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, a na kojoj će se natjecati 14 društava iz cijele BiH.

Program počinje u subotu, 11. svibnja, u 17 sati mimohodom društava sudionika smotre mostarskim ulicama, nakon čega u 18 sati slijede nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Po završetku službenog dijela smotre održat će se okrugli stol s predstavnicima društava te koncert klape Kontra, priopćili su organizatori u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Mostaru.

- Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas - kazao je predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

Podsjetio je kako projekt Državne smotre izvornoga folklora Hrvata u BiH traje već 24 godine te kako je protekle tri godine smotra preselila u Mostar.

Također je kazao kako je UHAKUD BiH krovna udruga koja u svom članstvu okuplja kulturno-umjetnička društva iz BiH, i to ukupno njih 30 koji aktivnim radom doprinose očuvanju nematerijalnih elemenata kulturne baštine, dok podaci Društva za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine govore da u BiH ima oko 120 hrvatskih umjetničko-kulturnih društava od kojih neka nisu aktivna.

I ovogodišnja smotra je ocjenjivačkog karaktera što znači da će stručni žiri odabrati predstavnike BiH koji će sudjelovati na smotrama u Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala, smotra Hrvatskog sabora kulture i Brodsko kolo).

- Iz godine u godinu imamo sve veći broj društava na smotri. Prošle godine imali smo devet društava, dok će se ove godine natjecati njih 14 iz cijele Bosne i Hercegovine. Svake godine imamo i jedno gostujuće društvo iz Hrvatske, a ove godine tu je Kulturna udruga "Linđo" Ošlje - Stupa, iz okolice Dubrovnika - kazala je tajnica Udruge Marina Bazina i pozvala građane da svojim prisustvom uveličaju događaj.

Državnu smotru izvornog folklora Hrvata u BiH, UHAKUD-a BiH organizira u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Federaciji BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2924

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XLVhZPI42owCzLTlt0YjxZjvckO4C25v?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Večer folklora i tradicijskih običaja u Tomislavgradu

U Zagrebu održan seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine

Seminar folklora hrvatskih plesnih zona u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo