Svijet     | 06.05.2019. 13:26 |

Kina neće sudjelovati u trilateralnim razgovorima o nuklearnom oružju

FENA Internet

PEKING, 6. maja (FENA) - Kina je u ponedjeljak odbacila prijedlog da pregovara sa Sjedinjenim Državama i Rusijom o novom sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja te rekla da neće sudjelovati ni u kakvim trilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak razgovarao o mogućnosti novog sporazuma koji bi konačno uključio Kinu i koji bi bio veliki dogovor između tri svjetske vodeće nuklearne sile.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da su kineske nuklearne snage na "najnižoj razini" svojih nacionalnih sigurnosnih potreba i da se ne mogu usporediti sa SAD-om i Rusijom.

"Kina se protivi da bilo koja zemlja u njeno ime govori o pitanju kontrole oružja i neće sudjelovati ni u kakvim trilateralnim pregovorima o sporazumu o nuklearnom razoružanju", rekao je Geng na dnevnoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o Trumpovim primjedbama.

Kina je uvijek zagovarala potpunu zabranu i temeljito uništavanje nuklearnog oružja, dodao je Geng.

Rekao je da Kina smatra da zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima imaju posebnu odgovornost kada je riječ o nuklearnom razoružanju i da trebaju nastaviti s daljnjim smanjenjem nuklearnog oružja na provjerljiv i nepovratan način, stvarajući uslove za sudjelovanje drugih zemalja, kazao je Geng, prenosi Reuters.

Novi START ugovor iz 2011. godine, jedini sporazum o kontroli naoružanja SAD-a i Rusije koji ograničava raspoređeno strateško nuklearno oružje, ističe u februaru  2021., ali se može produžiti na pet godina ako se obje strane slože. Bez sporazuma, teže bi bilo izmjeriti namjere drugih, tvrde zagovornici kontrole naoružanja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Scholz će izraziti zabrinutost Pekingu zbog kineske podrške Rusiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana