Bosna i Hercegovina     | 05.05.2019. 13:57 |

Cvijanović: Sjećajući se prošlosti gledati u budućnost

FENA Dušica Stanojević

KOZARSKA DUBICA, 5.maja (FENA) – Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je u Donjoj Gradini da je važno iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama te dolaziti na to mjesto, sjećajući se prošlosti, ali istovremeno, gledajući u budućnost, slaviti život.

U obraćanju prisutnima, tokom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Cvijanović je navela da na tom mjestu tišina najglasnije govori i da joj nisu potrebne riječi.

Ukazala je na, kako je dodala, masovnost i svirepost počinjenog zločina i patnje kroz koje su prošle žrtve, među kojima i djeca.

-Mi danas živimo u slobodi i imamo RS. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije – naglasila je entitetska predsjednica. 

Važno je, dodala je, da se čuvaju i jačaju institucije RS, a da se u okviru BiH očuva balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

-Istorija našeg prostora prepuna je crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama.  Nažalost, i danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH. Naša je obaveza da govorimo jezikom istine i da pamtimo prošlost i poštujemo žrtve da bismo spremnije i odgovornije gradili budućnost – ustvrdila je Cvijanović.

U Donjoj Gradini je govorio i profesor Gideon Greif iz Izraela, koga je Vlada RS, 7.februara, imenovala za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu, protiv čijeg formiranja su bošnjački zvaničnici i udruženja stradalih Bošnjaka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom