Bosna i Hercegovina     | 05.05.2019. 12:15 |

Položeni vijenci u znak sjećanja na žrtve Jasenovca

FENA Dušica Stanojević

KOZARSKA DUBICA, 5.maja (FENA) – Polaganje vijenaca u znak sjećanja na žrtve Jasenovca upriličeno je danas u spomen-području Donja Gradina, kod Kozarske Dubice, a ovom događaju prisustvovali su zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Vjence su  položili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS, delegacije Parlamentarne skupštine BiH i preživjelih logoraša, diplomati u BiH, ambasadori Rusije Petar Ivancov, Sjedinjenih Američkih država Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, u Donjoj Gradini, organizovale su vlade Republike Srpske i Srbije.

Nakon molitvenog dijela za ubijene Srbe, Jevreje i Rome, kojem je prisustvovao i patrijah srpski Irinej, očekuje se obraćanje predstavnika vlasti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'