Svijet     | 03.05.2019. 13:38 |

Akar: Turska se ne distancira od NATO-a kupovinom ruskog sistema S-400

FENA Internet

ANKARA, 3. maja (FEA) - Turska se ne distancira od NATO saveza kupovinom ruskog raketnog sistema S-400, izjavio je u petak turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodajući da Ankara ne bi trebala biti isključena iz projekta nabavke američkih borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskih sistema.

Turska i Sjedinjene Države, NATO saveznice, u sporu su oko namjera Ankare da kupi ruski sistem S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan sa sistemima NATO-a i da bi mogao biti prijetnja borbenim avionima Lockheed Martin F-35, čiji je Turska potencijalni kupac i partner u proizvodnji.

U intervjuu za emitera programa NTV, Akar je izjavio da bi isključivanje Turske iz projekta F-35 stavilo "veoma teško breme" na ostale partnere u projektu.

- Nema klauzule koja navodi "vi ćete biti isključeni iz ovog partnerstva ukoliko kupite S-400". Naše isključivanje iz prostog razloga što to želi druga zemlja neće biti u skladu s pravdom, pravom ili zakonom. To se ne bi trebalo desiti - kazao je Akar.

 On je izjavio da Turska pokušava objasniti Sjedinjenim Državama i ostalim partnerima u projektu F-35 da sistem S-400 neće predstavljati prijetnju borbenim avionima i dodao je da je Ankara poduzela mjere kako bi to spriječila, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana