Ekonomija     | 03.05.2019. 12:47 |

Kozarić: Važna je strateška promocija bh. potencijala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se početkom maja održati u Sarajevu, jedan je od najvažnijih događaja koji se u 2019. godini održavaju u BiH, cijeni Kemal Kozarić, profesor i nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te bivši guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine.  

Kozarić navodi kako je prije osam godina, kada je bio na poziciji guvernera Centralne banke BiH, učestvovao u kandidaturi naše zemlje za Godišnji sastanak Odbora guvernera i Investicijske konferencije EBRD-a u BiH.

- Prije osam godina smo se prijavili da budemo domaćini ove, veoma važne, konferencije. Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što će više od hiljadu delegata, predstavnika svih finansijskih institucija, te investitora, u tih nekoliko dana, biti u Sarajevu - kaže Kozarić. 

Smatra da je to jedna dobra prilika da BiH nastavi uspješnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, jer je ona jedan od najvećih institucionalnih investitora u BiH.

- EBRD je pomagao i pomaže investiranje Koridora V-C, a, kao jedan novi vid saradnje, podržavaju direktno i mala i srednja preduzeća - podsjeća Kozarić. 

Napominje i da EBRD više nije samo evropska banka, nego je prisutna i na sjeveru Afrike, te je aktivna u Maroku i Egiptu, čime je postala globalni igrač na svjetskom finansijskom tržištu. 

- S te strane, mislim da je jako važno da su Sarajevo i BiH domaćin jednog ovako velikog događaja - navodi Kozarić, dodajući da je veoma važno da su se strateške industrijske grane, poput IT sektora i turizma, našle u fokusu programa.

Kozarić je dodao da je IT sektor vrlo aktivan i atraktivan, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu, te da su bh. programeri  jako dobro priznati. Prema njegovim riječima, skoro da nema nezaposlenih programera, a poznati habovi iz Tuzle, Sarajeva i Mostara rade po cijelom svijetu putem auto-sortinga. Kozarić kaže kako je nedavno bio u Grazu, u Austriji,  i u posjeti jednom tehnoparku, koji surađuje sa mostarskim IT habom.

- Direktor Tehno parka mi je rekao da su bh. inženjeri educiraniji i kvalitetniji od austrijskih, te da ih svi izuzetno cijene. To je znak da imamo kvalitetan kadar koji trebamo iskoristiti u BiH - istakao je Kozarić.

Što se tiče turizma, kako je dodao, povećanje turističke ponude ili posjeta u BiH se, u posljednje vrijeme, kreće oko 14 posto, što znači da je u ekspanziji. Dodaje i da je povećanje broja novih hotela na području Sarajeva, odnosno cijele BiH, pozitivno. Jedan od uslova za održavanje Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, bio je upravo broj hotela koji zadovoljavaju svjetske standarde.

 - Smatram da BiH zaista ima šta da pokaže. Ima kulturno naslijeđe, vrlo bogatu istoriju, prirodu, jezera, rijeke, planine, dio mora. Ima vjerski i zdravstveni turizam koji je vrlo popularan, banjski turizam posebno razvijen u Tesliću i Fojnici. S te strane ima mnogo mogućnosti i mislim da je to jako dobro - naveo je Kozarić. 

Istakao je da oko 53 posto ukupnog izvoza BiH čini metalska industrija. 

 - Od tih 53 posto, 50 posto se izvozi u Njemačku i Austriju. Dakle, oko 200 kompanija iz Austrije egzistira u BiH i zapošljava 7.000 osoba u BiH. Kompletan program izvoze u Austriju i Njemačku - rekao je Kozarić. 

Nova sfera interesovanja za zapadne zemlje, kako je dodao, jeste drvna industrija koja također trenutno ima suficit kada je riječ o izvozu iz BiH. 

  - Tu moramo da napravimo jedan iskorak i umjesto izvoza trupaca i rezane građe, trebamo finalizirati proizvode, te izvoziti kvalitetnije proizvode, koji imaju sigurno evropsko tržište. Kada je u pitanju konkretno Austrija, BiH ima suficit, što je također jedan kuriozitet, jer ga imamo još samo sa Crnom Gorom i Slovenijom. Dakle, oblast drvne industrije se može iskoristiti za razvoj BiH - cijeni Kozarić. 

Stoga, cijeni da je predstojeća Investicijska konferencija EBRD-a jedna veoma dobra prilika da se investitori sretnu na jednom mjestu, te da se strateški promovišu bh. potencijali.

BiH će 7., 8. i 9. maja ove godine biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, povodom kojeg će, prema procjenama, naša zemlja ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!