Bosna i Hercegovina     | 03.05.2019. 11:00 |

Pronađene dvije planinarke, državljanke Republike Češke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Dvije planinarke, državljanke Republike Češke, kojima je bila potrebna medicinska evakuacija helikopterom, pronađene su na planini Prenj, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Naime, Operativni centar FUCZ dobio je od Općinske službe civilne zaštite Konjic informaciju da su na planini Prenj pronađene dvije planinarke, državljanke Republike Češke, kojima je potrebna medicinska evakuacija helikopterom.

Posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH odmah je upućen zahtjev za angažiranjem helikoptera Oružanih snaga BiH, koji je upućen zajedno s jedinicom za traganje i spašavanje na mjesto gdje su se nalazile ugrožene osobe, te uspješno izvršio njihovo spašavanje i evakuaciju do Konjica, gdje im je pružen adekvatan medicinski tretman.

Akciju pronalaska planinarki, koje su provele noć na otvorenom i nepristupačnom terenu, a koje su bile pothlađene i iscrpljene, do dolaska helikoptera izveli su pripadnici GSS Konjic.

U akciju spašavanja osim GSS Konjic bili su uključeni i GSS Jablanica, GSS u BiH i GSS Mostar.

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i Ružicom Bičvić.

FUCZ, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Von der Leyen najavila otvaranje koridora s pomoći za Palestince između Kipra i Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom