Ekonomija     | 03.05.2019. 10:34 |

Proizvođači razvijaju ponudu i vide nove šanse za smilje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Vrijeme je uzgoja i prodaje sadnica smilja i ostalog ljekovitog bilja, a u kompaniji "Soldo Mont", u mjestu Broćanac, u blizni Posušja, ne prestaju sa inovacijama.

Direktor kompanije "Soldo Mont" Martin Soldo i agronom Dragan Ripić kažu da istražuju druge kulture, razmišljaju o unapređenju proizvodnje, a svoju šansu su prepoznali u preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

- Proizveli smo tonu eteričnog ulja, 700 smo prodali, ostalo još čeka kupca - pojašnjava  Soldo.

Danas njegova kompanija ima nekoliko stotina kooperanta, a u vremenima krize sa smiljem je zadržao svoje saradnike tako što nije obećavao mnogo.

Na početku smo jasno dogovorili da onog trenutka kada se ulje proda, dolazi i dogovorena naknada za kooperanta koji nam je prodao smilje - dodaje Soldo. No, ni njegovi počeci nisu bili jednostavni.

- Sa bratom sam se povezao, kupili smo staklenik u Njemačkoj. Rasklopili smo ga za dva dana, trebalo nam je mjesec dana da ga ponovo sklopimo ovdje - prepričava početke  Soldo.

Danas ova kompanija uspješno radi sa sadnicama smilja, ali i drugog ljekovitog bilja.

Ripić kaže da je potrebno eksperimentirati sa različitim vrstama, kako bi se istražilo kojim još kulturama odgovara hercegovačka klima i krš. Nakon perioda kada je smilje praktično prešlo iz 'divlje sredine' na plantaže, 'groznica' polako prolazi, pa će na tržištu ostati oni proizvođači koji su imali jasniji plan te koji su ulagali u višu razinu prerade.

- Veliki broj ljudi je odustao, vjerujem da ćemo ove godine biti na nekoj trećini ponude u odnosu na ranije godine. Dajemo kooperantima sadnice, garantiramo otkup, savjetujemo ih u radu, ali taj tempo i standarde ne može svako pratiti - napominje Soldo.

Prerađivačima je svaki vid podrške značajan.

- Uz podršku USAID/Sweden FARMA II smo opremili destileriju, te nam je njihova podrška ostavila prostor za razvoj kapaciteta, ali i razmišljanje o proširenju proizvodnje, otvaranju tržišta, te konačno, novim radnim mjestima, bilo to kroz sezonske poslove ili kroz stalnu suradnju - dodaje Soldo.

Ripić potvrđuje da se rad sa ljekovitim i aromatičnim biljem često vezuje za smilje, ali da u diversifikaciji proizvodnje leži i šansa za veću konkurentnost prema ponuđačima na svjetskom tržištu.

- Eterično ulje od anđelike ima opuštajući učinak protiv nadimanja. Inula pokazuje značajno antibakterijsko djelovanje. Muškatna kadulja ima također značajne terapeutske osobine, pa onda lavanda koja je izuzetna kao proizvod za njegu kože. Uz sve to, tu je naravno i smilje, te smo kroz sve ove proizvode odlučili zaokružiti ponudu eteričnih ulja. Vjerujem da ćemo u narednim godinama biti značajnije prisutni na tržištu i kroz naše proizvode - dodaje Ripić.

Izvoz ljekovitog bilja je u 2018. godini porastao za 2 miliona i iznosio je 6.5 miliona KM. No, struktura razmjene je i dalje nepovoljna, obzirom da eterična ulja izvozimo uglavnom u bačvama, a uvozimo ga u malim pakovanjima s većim stepenom prerade. U novoj sezoni se očekuje stabilizacija tržišta smilja u Hercegovini, a proizvođači i prerađivači vjeruju da vrijeme koje dolazi, uz obaveznu diversifikaciju proizvodnje, prihvatanje savremenih praksi i unapređenje proizvodnje, kao i prerada u proizvode sa višom vrijednosti (kao što je prirodna kozmetika), ipak donosi bolje vijesti za ovaj sektor, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Učestale kiše i vlaga odgodili prvu proljetnju žetvu ljekovitog bilja

Na jedan kilogram meda izvezenog iz BiH, uvezemo 14,5 kilograma

Ljekovito bilje prilika za razvoj istočne Hercegovine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom