Svijet     | 01.05.2019. 14:29 |

London: Julian Assange osuđen na 50 sedmica zatvora

FENA Internet

LONDON, 1. maja (FENA) - Londonski sud danas je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu izrekao presudu od pedeset sedmica zatvorske kazne, zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu iz 2012. godine.

Sudije koje su radile na slučaju odbacile su tvrdnju da je Assange već dovoljno kažnjen jer je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je do 11. aprila ove godine uživao azil.

"Odbacujem argument da ste već živjeli u zatvorskim uvjerima", rekao je sudija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Assange je pred Southwark Crown sud došao sa stisnutim pesnicama, iako je bio suočen sa maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine.

Sudija je na ranijem saslušanju rekao da prijestup 47-godišnjeg Assangea „zaslužuje maksimalnu kaznu“.

U četvrtak, Assangea čeka odvojeno sudsko saslušanje u vezi zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje, po optužnici za zavjeru i hakerski upad u računarski sistem Pentagona.

Assange je od 2012. godine bio u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, ali su vlasti iz Quita 11. aprila odlučile da ga ukinu. Tada ga je britanska policija uhapsila, nakon poziva iz ambasade i obavještenja da mu južnoamerička država više ne pruža zaštitu.

Australski državljanin potom je uhapšen zbog kršenja uvjetne kazne.

Assange je taj prekršaj načinio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se tereti za navodni seksualni napad.

U međuvremenu, američke vlasti su ga optužile za hakiranje i pomaganje „zviždaču“ Chelsea Manning, za šta, kako tvrde, može dobiti petogodišnju zatvorsku kaznu.

Urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafsson tvrdi da bi Assangea, po eventualnom izručenju SAD-u mogle dočekati nove tačke optužnice.

„Svako ko želi slobodu medija, morao bi razmotriti posljedice ovog slučaja. Ukoliko se novinar izruči SAD-u, onda nijedan novinar više neće biti siguran“, rekao je on.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom