Bosna i Hercegovina     | 01.05.2019. 10:04 |

Mostar: Proslava Praznika rada počela prvosvibanjskom budnicom

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR. 1. svibnja (FENA) - Proslava Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, u Mostaru je počela jutros u šest sati prvosvibanjskom budnicom orkestra Hrvatske glazbe Mostar.

Orkestar je prošao kroz čitav grad i zvucima svjetskih poznatih koračnica građanima čestitao Međunarodni praznik rada. 

Voditelj Hrvatske glazbe Mostar Miro Šimunović je istaknuo kako ova tradicija opstaje zahvaljujući upravo njihovom entuzijazmu.

Podsjeća kako Hrvatska glazba Mostar više od dvadeset godina zaredom budi Mostarce za Prvi svibnja te kako su svake godine sjajno prihvaćeni od građana.

-Hrvatska glazba Mostar prvi put nastupila je 1995. godine, te otada nikada nismo imali stanke - dodaje Šimunović. 

Inače, Prvi svibnja, Praznik rada, i ove godine u Mostaru protječe bez organizirane proslave, te je nekad tradicionalni grah u parku "Zrinjevac" zaobišao opet ovaj grad na Neretvi.

Mostarci će kao i svake godine obilježiti Međunarodni praznik rada na tradicionalnim izletištima van grada, i to tradicionalnim roštiljem na Buni, nekadašnjem Sportsko-rekreacijskom centar južno od Mostara, te na Rujištu, a neki od njih i na Makarskoj rivijeri u susjednoj Republici Hrvatskoj gdje su na produženom vikendu.

Inače, Prvi svibnja - Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, srpnja 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 tisuća čikaških radnika, 1. svibnja 1886. godine.

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan. Već 1890. i narednih godina 1. svibnja se proslavljao masovnim mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'