Magazin     | 01.05.2019. 09:36 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. svibnja (FENA) - 
 
- 1707. Nastala Kraljevina Velika Britanija (engl. Kingdom of Great Britain) stupanjem na snagu Zakona o uniji u Engleskoj i Škotskoj. Tim su zakonima dotadašnje odvojene države, Kraljevina Engleska i Kraljevina Škotska, ujedinjene u jedinstveno Kraljevstvo Velike Britanije.

- 1858. Crnogorci na Grahovu potukli znatno jače turske trupe. Poslije te pobjede 1860. je, uz podršku Francuske, međunarodna komisija odredila granice između Otomanskog carstva i Crne Gore, kojoj su pripojeni Grahovo, Rudine, Nikšićka župa i Gornji Vasojevići, čime je ona faktički priznata kao suverena država.

- 1866. U Srbiji u promet puštene prve poštanske marke. Istog dana 1874. prve poštanske marke puštene su u promet u Crnoj Gori.

- 1873. Škotski ljekar, misionar i istraživač Afrike David Livingstone, koji je otkrio Viktorijine slapove, pronađen je mrtav u mjestu Chitambo u sadašnjoj Zambiji. Kao najveći britanski istraživač Afrike pokopan je u Westminsterskoj katedrali u Londonu.

- 1886. U Chicagu 40.000 radnika stupilo u štrajk, zahtijevajući bolje uvjete rada, izražene u paroli tri osmice - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. taj se dan slavi kao Međunarodni praznik rada.

- 1904. Umro Antonjin Dvoržak, češki skladatelj i dirigent romantične glazbe. Uspješno je kombinirao narodnu glazbu sa simfonijskom i kamernom.  

- 1925. Kipar proglašen britanskom kolonijom. Velika Britanija je okupirala taj mediteranski otok odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine.

- 1931. Službeno otvoren Empire State Building, 102 kata visok njujorški neboder, tada najviša zgrada u svijetu.

- 1939. Rođena Judy Collins, američka autorica i folk pjevačica, poznata po nevjerojatnoj čistoći soprana, eklektičnom ukusu svog glazbenog izričaja i socijalnom aktivizmu, dobitnica Grammyja za najbolju folk izvedbu, a bila je i nominirana za Oscara.

- 1947. Rođen je bosanskohercegovački književnik i glumac Enes Kišević. Pjesme su mu prevedene na engleski, arapski, njemački, slovenski, italijanski, turski, mađarski. U glumačkoj karijeri igrao je u više kazališnih, filmskih i televizijskih drama. 

- 1960. Na teritoriju Sovjetskog Saveza oboren američki špijunski zrakoplov "U-2". Pilot Francis Powers, koji se spasio iskakanjem, zarobljen je i u veljači 1962. razmijenjen za jednog sovjetskog špijuna.

- 1978. Japanski istraživač Naomi Uemura postao je prvi čovjek koji je sam stigao na Sjeverni pol, prešavši 950 kilometara na sankama s psećom zapregom.

- 1982. U Poljskoj 50.000 pristalica Solidarnosti demonstriralo protiv vojne vlasti. Ratno stanje u zemlji uvedeno je 13. prosinca 1981. godine kada je general Vojćeh Jaruzelski suspendirao civilne vlasti.

- 1993. U atentatu u Colombu tijekom prvosvibanjske proslave ubijen predsjednik Šri Lanke Ranasinghe Premadasu.

- 1994. U trci za Grand Prix San Marina poginuo brazilski automobilski as Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1.

- 1995. Počela vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak, u kojoj je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je, oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

- 1997. Laburistička partija Tonyja Blaira pobijedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji nakon 18 godina vladavine konzervativaca.

- 2001. Makedonci u Bitolju spalili i kamenovali oko 40 kuća, firmi i trgovina čiji su vlasnici Albanci, u znak odmazde zbog pogibije osam pripadnika makedonskih snaga sigurnosti u napadu albanskih terorista kod tetovskog sela Vojce.

- 2003. U potresu u Turskoj poginulo 176 osoba, među kojima i 25 učenika tijekom spavanja u internatu koji se srušio.

- 2004. Kipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija pridružile se Europskoj uniji, što je bilo najveće proširenje EU od osnivanja 1957. godine.

- 2011. U NATO bombardiranju kuće libijskog vođe Muamera Gadafija koji tom prilikom nije ozlijeđen, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab i njegovo troje djece.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo