Regija     | 29.04.2019. 15:16 |

U Sloveniji u zadnja tri dana otkriveno skoro 300 ilegalnih migranata

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 29. travnja (FENA) - Slovenska policija je u zadnja tri dana privela skoro 300 ilegalnih migranata koji su nezakonito ušli u državu, a uhićen je i jedan par, oboje državljani Srbije, koji su šestoricu Pakistanaca, što su nezakonito prešli granicu s Hrvatskom, namjeravali prevesti prema sjeveru.

 Od petka do ponedjeljka najviše migranata iz trećih država, njih 96, otkriveno je na području djelovanja policijske uprave Novo Mesto. Riječ je najviše o državljanima Pakistana, Bangladeša i Alžira, dosta je Sirijaca i Marokanaca, te po jedan migrant iz Iraka, Srbije i Indije.

 Na tom je području uhićen i pritvoren par iz Srbije koji je prevozio grupu migranata te im je tom prilikom oduzet automobil slovenskih registarskih oznaka.

 Na području Kopra je od petka do ponedjeljka ujutro zatečeno 74 osoba koje su nezakonito prešle granicu, od čega ih je 16 u Sloveniji zatražilo status međunarodne zaštite. Ostali su u postupku vraćanja u Hrvatsku ili su već vraćeni.

 Struktura migranata je slična kao i kod drugih ilegalnih prijelaza, a u ovom je slučaju bilo najviše državljana Afganistana, njih 25.

 Na području djelovanja policijske uprave Ljubljana policija je krajem proteklog tjedna privela 88 stranaca koji su ilegalno prešli granicu, a u ponedjeljak ujutro njih još 23.

 Broj ilegalnih migranata ove je godine u porastu, a osobito raste zadnjih tjedana, dok je broj nezakonitih prelazaka državne granice u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu bio veći za 150 posto, pokazuju podaci slovenske policije, prenosi Hina.

 Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar je krajem tjedna o ilegalnim migracijama i režimu prijelaza na austrijsko-slovenskoj granici razgovarao s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom.

 Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, tom mu je prilikom kazao da je odluka Austrije o produžavanju unutarnjih kontrola u Schengenu prema granici sa Slovenijom bez stvarnog utemeljenja.

 "Ta mjera je neopravdana i neproporcionalna, za nju nema nikakvog stvarnog razloga jer Slovenija situaciju na vanjskoj granici Schengena u cijelosti drži pod kontrolom", kazao je Poklukar prema priopćenju slovenskog ministarstva unutarnjih poslova.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo