Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 11:47 |

Sindikat traži povećanje plaća kako bi radnici ostali u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. aprila (FENA) - Iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS) zahtjevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je, kako su saopćili, zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uslova rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta.

To je i osnovna poruka jedne od aktivnosti koje sindikalci planiraju u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, a s ciljem poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika u RS.

Za sutra su najavili i okupljanje na gradničnom prijelazu Gradiška, uz slogan "RS grade radnici, povećajte plaće da bi ostali ovdje".

U toj lokalnoj zajednici će 1. maja biti održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi ispregovaranog teksta Općeg kolektivnog ugovora.

Ove godine je Sindikat, u saradnji s inspektorima, i uz pomoć i podršku lokalnih sindikalnih predstavnika, organizovao aktivnosti vezane za dosljedno provođenje Zakona o praznicima RS, odnosno prava radnika da koriste zakonom utvrđene slobodne dane u vrijeme vjerskih i republičkih praznika.

Podsjećaju da je značajan broj radnika prijavio nesavjesne poslodavce, a inspektori su imali obavezu da izvrše provjere i postupe u skladu sa zakonom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'