Bosna i Hercegovina     | 28.04.2019. 14:48 |

Vaskrs u Mostaru: Služene liturgije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 28. travnja (FENA) - Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan dočekali su u četiri pravoslavne crkve na području Mostara gdje su služene Vaskrsne liturgije.

U manastiru Žitomislić kod Mostara i crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju služene su ponoćne liturgije, a u staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju, jutarnje.

Iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović istaknuo je da je Vaskrs najveći krišćanski praznik i praznik pobjede života nad smrću.

-Ono što odlikuje sve hrišćane u svijetu je upravo ta vjera u vaskrsenje Hristovo i u njegovo obećanje da će svi ljudi vaskrsnuti o njegovom drugom dolasku. Zato je praznik Uskrsa ili Vaskrsa najveći u hrišćanskom svijetu, pa tako i u pravoslavnom- rekao je Pavlović.

Nakon mise uslijedila je podjela uskrsnih jaja.

Vaskrsu ili Uskrsu prethodi priprema četrdesetodnevnim postom, a onda u Velikom tjednu, prije Vaskrsa, slave se događaji koji su vezani za Kristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam blagdan slavi se njegovo uskrsnuće.

Simbol Vaskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj tko razbije drugome jaje ima ga pravo uzeti.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta