Kultura     | 28.04.2019. 10:49 |

Završna noć internacionalnog Guitar festivala sutra u Domu Oružanih snaga BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.aprila (FENA) – Uspješnu seriju koncertnih večeri održanih u okviru osmog po redu Sarajevo International Guitar Festivala zaokružit će atraktivno veče kojim će dominirati bugarski gitarista Atanas Ourkouzunov.

Kako se navodi u saopćenju Internacionalnog Guitar Festivala, u ponedjeljak će na koncertnom podijumu Doma Oružanih snaga BiH biti izvedena Ourkouzounova djela, koji osim vrsne gitarističke karijere posjeduje jednak afinitet ka kompozicionom stvaralaštvu.

Naime, Atanas je gitarista i kompozitor bogatog muzičkog obrazovanja, te se smatra jednim od glavnih autora u oblasti muzike nove generacije za gitaru.

Široka inspiracija koju posjeduje rezultat je suptilnog poznavanja forme, beskrajnog i originalnog traganja za ritmom i rada na koloritu koji ga navode da istražuje nova prostranstva zvučnosti.

Njegova bogata umjetnička invencija kulminirat će svjetskom premijerom kompozicija Koreni i Balkanske pjesme – koje je Ourkouzounov komponirao i posvetio ovogodišnjem izdanju Sarajevo international Guitar Festivala, saopćeno je.

Umjetnička interpretacija djela biti će zaokružena nastupom slovenačkog gitariste Jure Cerkovnika te bosanskohercegovačkog ženskog vokalnog ansambla Corone, koji će se Ourkouzounovu pridružiti na podijumu tokom izvedbe Balkanskih pjesama.

Svjetska premijera djela inspirianog, između ostalog, i tradicijskom muzikom BiH, predstavlja doprinos domaćem kompozitorskom stvaralaštvu, ali i gitarističkoj literaturi u regionalnim i svjetskim kontekstima, saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Publika na Sarajevo Guitar Festivalu uživala u nastupu virtuoza Pabla Menéndeza

Sarajevo International Guitar Festival od 27. aprila do 1. maja - Koncerti takmičenje, radionice

Koncertom Álvara Toscana završava Sarajevo International Guitar Festival

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!