Ekonomija     | 26.04.2019. 15:08 |

Kompanija Philip Morris u Sarajevu predstavila IQOS (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Kompanija Philip Morris u Bosni i Hercegovini organizirala je sinoć u Sarajevu događaj na kojem je predstavljen IQOS koji je, kako navode, revolucionarna tehnološka inovacija koja predstavlja bolji izbor za pušače od cigareta. 

Generalni direktor Philip Morrisa za BiH i Crnu Goru Srđan Lazović je kazao da, nakon pet godina od pojavljivanja tog proizvoda 2014. godine u Japanu, koristi ga više od sedam miliona ljudi širom svijeta koji su zauvijek ostavili cigarete i našli IQOS kao bolju alternativu pušenju.

Pojasnio je da je IQOS proizvod koji je rezultat decenije istraživanja i razvoja unutar Philip Morrisa, rezultat rada stotina i stotina naučnika u toj kompaniji i rezultat posvećenosti Philip Morrisa kreiranju svijeta bez duhanskog dima.

- To je proizvod veoma savremenog dizajna, a opet veoma lak za funkcionisanje, koji zagrijeva duhan, a ne sagorijeva, te prema tome on daje užitak u pravom duvanu za njegove korisnike, a opet sa druge strane, nema sve one nus proizvode koje pušenje sa sobom nosi - istaknuo je Lazović.

Dodao je da IQOS, s obzirom na to da nema sagorijevanja, automatski nema ni dima, nema ni pepela. To je proizvod koji predstavlja iskorak u duvanskoj industriji.

Napomenuo je da je do sada IQOS lansiran u 44 zemlje, a BiH će biti 45. zemlja u svijetu koja će imati ovakav proizvod. Po njegovim riječima, većina zemalja Evropske unije ima ovaj proizvod. 

Sociolog Dino Abazović ističe kako je veliki pobornik toga da se jasno ograniči upotreba duhanskih proizvoda, pogotovo u javnim prostorima.

- Međutim, moram priznati sam višegodišnji pušač, tako da, u principu svi napori koji će podržati činjenicu da se umanje rizici pušenja, a oni su ogromni, su u mojim perspektivama dobrodošli – kazao je Abazović.

Dodao je da uvijek pravi razliku između toga da to ne smije biti sredstvo da se pridobijaju novi korisnici, nego da se pušači polako prebace na one manje rizične proizvode.

- Koliko sam upoznat, ovo sigurno nije nerizičan proizvod, ali mnogo manje šteti od klasičnih duhanskih proizvoda, kako pušačima tako i našoj okolini – kazao je Abazović.

Stomatolog Alma Konjhodžić je kazala da svojim pacijentima uvijek savjetuje da je najbolja stvar prestati pušiti.

- To je kao zdravstvenom radniku meni prioritet. Međutim, IQOS je jako dobra alternativa. U svakom slučaju IQOS je ono što zadovoljava i naše pacijente, a i naše moderno društvo koje traži život bez dima i pasivnog pušenja – navela je Konjhodžić.

Pogledajte http://fena.ba/video/2899

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qbPboZthNnue6Pw42dFb7Sj2bwX6fSOb?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris

Vlada FBiH dobila donaciju od kompanije Philip Morris u iznosu od 90.188,60 KM

Inicijativa 'Unsmoke' i u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'