Stranačke aktivnosti     | 26.04.2019. 11:39 |

Naša stranka Tuzla - Osuđujemo slanje specijalaca na rudare Banovića

FENA Saopćenje

Regionalni odbor Naše stranke Tuzla najoštrije osuđuje upotrebu specijalaca MUP-a TK protiv rudara Rudnika „Banovići“ koji traže bolje plate i poboljšanje uslova rada.

Potpuno neprimjereno i neadekvatno demonstriranje sile policije TK u cilju gušenja opravdanih prosvjeda rudara, ponovo pokazuje da su aktuelna vlada TK i ministar MUP-a potpuno privatizirali i uzurpirali kompletnu izvršnu vlast i da su potpuno izvan kontrole.

Do ovih nemilih događanja u Banovićima, nije zabilježeno tako nesrazmjerno i masivno korištenje interventne jedinice MUP-a TK čak i u nekim puno delikatnijim i rizičnijim situacijama. Ovo je prvi puta da je vrhunski represivni aparat upotrijebljen de facto prije bilo kakvih pregovora Uprave rudnika i rudara, te su time direktno suspendirani Zakon o štrajku i elementarna radnička prava.

Odgovor nije sila, već pregovori.

Policija je po naređenju resornog ministra i odobrenju aktuelne vlade dramatično izašla iz okvira pravne države i postala privatna „živa sila“ paralelnih vaninstitucionalnih centara moći i ugrozila vladavinu zakona i jednakosti svih.

Ostaće zasigurno sramotna epizoda u historiji TK i njegove policije, sigurnosno tretiranje banovićkih rudara kao običnih uličnih huligana i prijetnje javnoj sigurnosti.

„Naša stranka“ poziva odgovarajuće organe TK da spriječe eklatantnu zloupotrebu policije i njeno hitno vraćanje u zakonske okvire, prije nego što njena neodgovarajuća upotreba postane stvarna prijetnja javnoj i ličnoj sigurnosti građana TK.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke Tuzla

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Tuzla

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'