Kultura     | 25.04.2019. 21:17 |

Izložba 'Teatar pod opsadom'- svjedočenje o sudbonosnom vremenu za Sarajevo

FENA Hasan Selhanović

 SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - U okviru programa "Modula memorije" večeras je u Narodom pozorištu Sarajevo otvorena izložba "Teatar pod opsadom", autorice Hane Bajrović. 

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. aprila 1992. godine do 19. marta 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala - Narodno pozorište,  Kamerni teatar 55,  Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar SARTR te FesGval MESS.

Izložba je kreirana hronološki sa tačnim datumima i mjestima premijernih izvođenja i  prikazuje  sve dostupne podatke o umjetničkom, autorskom i tehničkom timu koji je radio na ovim predstavama.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović kazao je da izložba "svjedoči o jednom vremenu koje je bilo sudbonosno za ovaj grad, sve njegove stanovnike, pozorišne djelatnike, a samim tim i za pozorište".

- Pružali smo duhovni otpor, jer svi koji su bili u ovom gradu  pružali su i duhovni otpor u borbi za golo preživljavanje. Uz sve nedaće koje su nas zadesile, desio se teater u svojoj punoj ljepoti, životniji nego ikad prije i ikad poslije - kazao je Bajrović. 

Autorica Hana Bajrović rekla je da izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade Sarajeva. 

- Sakupljajući arhive sarajevskih požorišta i festivala, ali i uz pomoć privatnih arhiva, pronašli smo fotografije predstava, afiše, novinske članke, intervjue, spiskove gostiju, planove proba i dopise "sponzora" koje su izložene uz svaku teatrografiju. Pored predstava rađene i izvođene i mnoge monodrame, dječje predstave, poetske večeri i performansi ne samo u pozorištima već i u kafićima, bolnicama, vrtićima, školama, izbjegličkim centrima te ćak i na prvim linijama. Na  jednom mjestu izložiti ove podatke i dokumente i željeli stvoriti jednu cjelovitu sliku o važnosti i ozbiljnosti teatarskog djelovanja i svih umjetnika i umjetnica u Sarajevu u periodu opsade - kazala je Bajrović

Ona je naglasila da je izložba "Teatar pod opsadom" posveta je svim umjetnicima i umjetnicama koji su u opkoljenom Sarajevu radili, živjeli i preživjeli, svima koji su u ratu poginuli, svim umjetnicima i umjetnicama koji su nas u međuvremenu napustili, ljudima koji su bili bitan dio teatarskog ratnog života, publici koja je, podjednako kao umjetnici, rizikovala život dolaskom na predstave, kao i posveta svim dobrim ljudima. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'