Kultura     | 28.04.2019. 10:58 |

Festival dječije umjetnosti prilika za afirmaciju vrijednosti kulture

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Festival dječije umjetnosti (FEDU), prvi internacionalni umjetnički festival za djecu u Bosni i Hercegovini i regionu zamišljen da bude spoj umjetnosti i igre, edukacije i zabave, obrazovanja i invencije, bit će održan od 3. do 7. maja u Sarajevu.

Prilika je to i za afirmaciju pozorišta, knjige, muzike, slikarstva i kiparstva, kao i i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze.

Ovogodišnje peto festivalsko izdanje otvorit će predstava "Ježić Žožo" Pozorišta za djecu Kragujevac koja će biti izvedena na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, a uslijedit će program sjajnim dječijih predstava, muzičkih događaja, kreativnih radionica, književnih karavana, bazara i drugih vrijednih sadržaja koji mogu samo oplemeniti mališane.

U Takmičarskom programu djeca će imati priliku pogledati predstave - "Pinocchio" (ZKL Zagreb), "Prva priča" (Točka na i Zagreb), "Avanture maloga Juju" (GKL Rijeka), "Čudesni kontinenti" (Nevid teatar Banja Luka), "Djevojčica sa šibicama" (Mini teatar Ljubljana), "Začarani grad" (Pozorište lutaka Niš), "Bajka o izgubljenom vremenu" (Pozorište lutaka Mostar), "Pepeljuga" (GKJI Vinkovci i GKBM Osijek) te "Jagor" (KKD "Ivana Brlić Mažuranić" Slavonski Brod).

Upravo predstava "Jagor" zatvorit će 5. FEDU na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, uz svečanost dodjele nagrada.

Festival je takmičarskog karaktera u ukupnom novčanom fondu od 10.000 KM.

Na prošlogodišnjem Festivalu broj učesnika je prelazio brojku od 300, dok je više hiljada djece potpuno besplatno uživalo u svim sadržajima koje su za njih pripremili profesionalni teatri, muzičke grupe, književnici i likovni umjetnici iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Ove godine jedan dio festivalskog programa bit će prebačen u Kakanj, gdje će u KSC Kakanj biti izvedene dvije predstave, nekoliko radionica, kao i druženje sa dječijim piscima koji će također nastupati u Brezi i Kraljevoj Sutjesci.

Partneri su Općina Stari Grad, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture, ali i drugi prijatelji projekta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom