Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 14:18 |

Papić - Marginalizirane skupine se zajedno bore za svoja prava

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Peta konvencija Koalicije marginaliziranih grupa u BiH (KOMA) predstavila je danas Deklaraciju o pomirenju u BiH pod nazivom “Dovršite proces pomirenja - mi već jesmo!”.

U ovoj Deklaraciji se između ostalog navodi da je “marginalizirane grupe pomirio zajednički loš društveni položaj i socijalna isključenost te zajednički interes unaprjeđenja društvenog položaja i ostvarenje ljudskih prava”.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić u izjavi medijima naveo je da Deklaracija o pomirenju dolazi nakon brojnih apala i da je konkretnija jer između ostalog sugeriše i ustanovljava socijalnog nosioca a to su marginalizirane grupe koje jesu pomirene.

-Borci iz sve tri komponente su se zajedno borili za svoja prava, kao i RVI .Oni koji su u rovu bili jedni protiv drugih sad su zajedno i bore se za svoja prava - istakao je Papić dodavši da su se marginalizirane grupe pomirile jer imaju zajednički interes,a to je borba za prava.

Papić je naglasio da je razvijen i Akcioni plan realizacije ciljeva Deklaracije te da slijede konkretne aktivnosti i gdje su u fokusu  bh. vlasti, parlamentarne, izvršne, međunarodni donatori, mediji i ostali.

-Prije sedam mjeseci kad smo počeli aktivnosti na Deklaraciji tema pomirenja je bila mnogi manje aktuelna nego danas. Danas smo u situaciji da stvari od loših idu ka gorem i ovo može biti neko malo svjetlo u tunelu tog haosa - podvukao je Žarko Papić.

U Deklaraciji se između ostalog navodi da je pomirenje društveni proces čiji sadržaj je jačanje ravnopravnosti, demokratije, ljudskih prava, koji vodi miru stabilnosti i zajedništvu, te da je marginalizirani građani jesu pomireni bez obzira na nacionalne i vjerske razlike ali nisu pomireni sa današnjim marginaliziranim položajem.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bešić: U doba pandemije COVID-19 marginaliziranim grupama najviše nedostajala podrška institucija

Prozor-Rama: 39.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

Papić: U BiH ne postoji ozbiljna socijalna politika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo