Ekonomija     | 25.04.2019. 12:40 |

Europska unija potiče bh. poduzetništvo s milijun eura (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. travnja (FENA) - U povodu objavljenog Poziva za dostavljanje projektnih ideja u okviru projekta EU4Business - razvoj poduzetništva, u četvrtak su u Mostaru organizirani Informativni dani kako bi potencijalni podnositelji projektnih ideja mogli dobiti pojašnjenja u vezi s navedenim pozivom i procesom podnošenja prijava.

 Međunarodna organizacija rada (MOR) u okviru projekta EU4Business koji financira Europska unija objavila je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti razvoja poduzetništva s ciljem prikupljanja projektnih prijedloga koji bi pomogli osnivanje i razvoj mikro, malih, srednjih i novoregistriranih (start-up) poduzeća.

Sve to trebalo bi biti omogućeno kroz uspostavljanje mehanizama koji će omogućiti financijsku i tehničku/stručnu pomoć krajnjim korisnicima (novim i postojećim poduzetnicima iz ciljnih kategorija) i stvaranje i daljnji razvoj poduzetničke infrastrukture na lokalnoj razini.

 - Danas smo ovdje kako bismo svim potencijalnim kandidatima koji dolaze iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, prezentirali na koji način mogu pristupiti grant sredstvima koja ćemo dodjeljivati u okviru projekta. U pitanju je milijun eura koje ćemo podijeliti na pet do sedam lokacija u individualnim grantovima u iznosu do 200.000 eura - izjavila je novinarima uoči prezentacije projektna koordinatorica MOR-a Katarina Crnjanski-Vlajčić.

 Izrazila je nadu kako će se na taj način stvoriti i kreirati partnerstva čiji će zadatak biti da na lokalnoj razini stvore klimu za razvoj poduzetništva, ali također i da na financijski i tehnički način podrže osnivanje novih startupova.

 - Cilj je projekta da se u sljedeće tri godine podrži formiranje minimalno stotinu startupova s krajnjim korisnicima koji dolaze iz grupa kategorija koje imaju teži pristup tržištu rada, odnosno onima koji smatraju da bi kroz pokretanje vlastitog biznisa mogli ostvariti bolje rezultate, kao što su mladi, žene, osobe s invaliditetom i druge ranjive kategorije - kazala je.

 Dodala je kako je također cilj osnažiti i javnu upravu, odnosno općine koje će sudjelovati u samom projektu da u budućnosti kroz vlastita sredstva i ulaganja budu u stanju da na svrsishodniji način podrže nove, ali i postojeće biznise i usmjere sredstva u razvoj lokalnog gospodarstva.

 - Želimo vidjeti da lokalno gospodarstvo postane konkurentnije, a radimo u tri sektora, i to izvozno orijentirani sektor, turizam i razvoj poljoprivrede, za što smatramo, a i dokazano je da postoji najveći potencijal u našoj zemlji - zaključila je Crnjanski-Vlajčić.

 Osim Međunarodne organizacije rada, u implementaciji Projekta EU4Business sudjeluju UNDP i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2892

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1veX8DEZ9MrLfFPCu4rB7V2K0ZWV2WWYV?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo