Ekonomija     | 25.04.2019. 10:28 |

Počele prijave za drugi krug intervjua u okviru projekta 'Triple Win'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Projekt besplatnog posredovanja pri zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj "Triple Win" organizira intervjue s poslodavcima tri puta tokom godine. Trenutno je u toku poziv za prijave za drugi krug intervjua u maju 2019. godine, a rok za prijave je 6. maj 2019. godine.

Prijava se podnosi nadležnoj Službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini ili na adresu Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) u Sarajevu.

Za učešće u projektu mogu se prijaviti kvalificirane medicinske sestre ili tehničari opšteg i pedijatrijskog smjera. Poznavanje njemačkog jezika nije preduslov za učešće u projektu.

Koordinator projekta "Triple Win" Emir Čomor navodi da je osnovni razlog zašto kandidati žele ići u Njemačku nemogućost pronalaska posla u Bosni i Hercegovini, gdje se trenutno nalazi više od 7.500 zvanično nezaposlenih medicinara.

- S druge strane, u Njemačkoj za svakog nezaposlenog medicinskog radnika na ponudi su tri slobodna radna mjesta. Triple Win omogućava da se broj nezaposlenih medicinara u BiH smanji, dok poslodavci u Njemačkoj dobijaju pouzdane i kvalifikovane radnike, predane svom poslu. To su dvije generalne prednosti projekta, dok je treća da ljudi koji se zaposle u Njemačkoj mogu slati doznake i pomagati svoje porodice u BiH, te tako jačati i ekonomiju BiH - kazao je Čomor. 

Za provedbu projekta u Bosni i Hercegovini nadležni su Njemačka savezna agencija za rad (BA) i Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine (ARZ), u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zuammenarbeit (GIZ) GmbH.

Sve informacije o uslovima i načinu prijave mogu se naći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH http://www.arz.gov.ba ili na faceboook stranici projekta @triplewinBiH.

Od početka projekta 2012. godine do danas uspješno je posredovano više od 500 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj. "Triple Win" projekt sa kandidatima najčešće ostaje u kontaktu i nakon što se uspješno integrišu u Njemačko društvo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čomor: Pouzdan način da medicinski radnici iz BiH mogu naći posao u Njemačkoj

Bandić: Od januara rast minimalnih plaća za kandidate Triple Win projekta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo