Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 08:04 |

Konferencija 'Europski izbori u sjeni (dez)integracije: Pogled s Balkanske rute'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Dvodnevna naučno-aktivistička konferencija pod nazivom "Europski izbori u sjeni (dez)integracije: Pogled s Balkanske rute", koju organiziraju Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, zajedno s Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Ljubljani i Heinrich Boll Stiftung BiH bit će održana u četvrtak i petak 25. i 26. aprila.

Prvog dana konferencije u Sarajevu učešće će uzeti više od dvadeset istraživača i solidarnih aktivista iz BiH i regije, koji će razmjeniti analize, perspektive i ideje nastale tokom rada na takozvanoj "Balkanskoj ruti".

Drugog dana u Velikoj Kladuši učesnicima iz Sarajeva će se pridružiti lokalni aktivisti, izbjeglice i migranti koji se nalaze u ovom gradu, saopćeno je s FPN-a.

Organizatori navode da ovim događaje žele doprinijeti boljem razumijevanju "Balkanske rute" kod lokalne javnosti, zatim intervenirati u program javnih diskusija pred nadolazeće europske izbore, te potaknuti razmjenu informacija između eksperata i aktivista koji rade na "Balkanskoj ruti" i kreatora europskih politika.

- Izvještaji o humanitarnoj situaciji u kojoj se izbjeglice i migranti nalaze su obeshrabrujući, a oni vezani za policijsko nasilje na granicama EU alarmantni. Antagonizam između lokalnog stanovništva i ljudi koji su u prolazu ka EU je sve veći zbog lošeg upravljanja situacijom od vlasti, a migranti postaju oruđe za produbljenje podjela u društvu i akcentiranja dezintegracijskih tendencija. Neefikasnost lokalnih i državnih vlasti vodi ka jačanju lokalnih antagonizama dok etnonacionalisti koriste situaciju za daljnu etničku polarizaciju i legitimaciju politika straha - upozorava profesor Univerziteta u Ljubljani Andrej Kurnik, koji se već nekoliko godina bavi temama migracija, a posljednja tri mjeseca je gostujući profesor na FPN u Sarajevu.

Glavni ciljevi ovog projekta su: uključiti akademske radnike i borce za ljudska prava u naučnu mrežu koja povezuje istraživače i različite stručnjake koji rade na Balkanskoj ruti; iskazati solidarnost s lokalnim stanovništvom i organizacijama civilnog društva koji se solidarišu s izbjeglicama i migrantima na ruti; uspostaviti veze između naučnika, građanskih aktivista te bh. i europskih donosioca odluka, koje će omogućiti buduću saradnju u analiziranju situacije i definiranja prijedloga za kreatore politika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo