Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 18:11 |

Vježba zbrinjavanja unesrećenih u slučaju avionske nesreće (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 24. aprila (FENA) - Na Međunarodnom aerodromu Tuzla održana je pokazna vježbazbrinjavanja unesrećenih u slučaju avionske nesreće. 

Zvuk sirene na simboličan način označio je početak pružanja pomoći, prikazan prilikom vježbe avionske nesreće na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Vrisak i pozivi u pomoć povrijeđenih putnika, airbasa 320, na vjerodostojan način su prikazali volonteri Crvenog križa. Hitra reakcija vatrogasaca  u osiguranju prilaza mjestu nezgode, omogućila je pristup ekipama hitne medicinske pomoći. Uslijedilo je izvlačenje povrijeđenih.

Ova vježba je obuhvatala zbrinjavanje 42 putnika i šest članova posade aviona. Čelnici Aerodroma, Direkcije za civilnu avijaciju, Vlade kantona, Civilne zaštite u čijoj saradnji je vježba organizovana, posmatrali su pružanje pomoći u slučaju 20 teško povrijeđenih, simuliranih povreda glave, otvorenih prijeloma, teških opekotina, kao i u slučaju lakših povreda, te stanja šoka.

Međunarodni aerodrom Tuzla svake godine izvodi ovakvu vježbu, dok se ovakva organizuje svakih pet godina u saradnji sa Civilnom zaštitom TK, a u kojoj učestvuju, uz 28 aerodromskih i vatrogasci iz Živinica, Kalesije, Tuzle, uz ekipe službi hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. Inače, vlastitu vatrogsasnu službu, na Međunarodnom aerodromu Tuzla organizovana je i služba hitne medicinske pomoći, odnosno osam ljekara koji su u slučaju bilo kakve potrebe spremni ptužiti medicisnku pomoć.

- Aerodrom Tuzla je prošle godine osnovao svoj centar za obuku kadrova gdje vršimo permanentnu obuku svakih šest mjeseci. Svaki uposlenik na Međunarodnom aerodromu Tuzla prolazi određene testove kako bi na najadekvatniji način mogli opslužiti i putnike i prtljag, a također i u slučaju bilo kakve nesreće pružiti prvu pomoć i adekvatno zbrinuti sve unesrećene - izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

- Ova vježba će uozbiljiti sve službe koje su na Međunarodnom aerodromu Tuzla i u slučaju da dođe do neprilika na aerodromu svi će znati gdje trebaju da budu i šta trebaju da rade. Tajming je dobar jer nam dolazi ljetna turistička sezona gdje ćemo imati povećan broj putnika - ističe ministar trgovine, turizma i sobraćaja TK Mirsad Gluhić.

S obzirom na to da je proširenje zgrade putničkog terminala u završnoj fazi, neposredno pred početak vježbe gosti su obišli novoizgrađeni prostor. Ovaj kao i ostali projekti koji podrazumijevaju razvoj i proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla među prioritetima su Vlade kantona.

- Ove godine ćemo oko 330 hiljada KM investirati u kapitalne projekte na Aerodromu Tuzla - naglasio je premijer TK Jakub Suljkanović.

Vježba je okončana gašenjem požara.

Pogledajte http://fena.ba/video/2889/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11EY3NESrblgMbzR9gGa3WHP8zRTHxHEb?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Međunarodni aerodrom Sarajevo - Zimska služba čisti pistu, nema otkazivanja letova zbog snijega

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'